Krydderkaffe på 1–2–3: Slik kan du tilby helt unik kaffe!

Kaffe er en selvsagt del av nordmenns hverdag. Ikke bare drikker vi det for å våkne om morgenen og for å holde konsentrasjonen oppe i løpet av arbeidsdagen, vi drikker det også i sosiale lag og for å kose oss. Kaffe er en viktig del av norsk kultur.

For serveringssteder gir kaffe god fortjeneste og fine muligheter for mersalg. Hva med å tilby kaffedrikker som er helt unike for ditt serveringssted? Det kan være så enkelt som å tilby kaffeblandinger ingen andre har – for eksempel kaffe tilsatt krydder.

Lang tradisjon med krydderkaffe

Krydderkaffe har vært populært omtrent like lenge som man har drukket kaffe. Det finnes mange tradisjonelle kaffedrikker laget med krydder over hele verden, blant annet meksikanske café de olla og senegalesiske café touba.

Også nordmenn er glade i krydderkaffe. Det ser vi blant annet på salget av pumpkin spice latte hver høst. Krydder er også vanlig innslag i mange julekaffeblandinger. Det ser altså ut til at krydderkaffe er noe som i størst grad drikkes om høsten og vinteren – kanskje fordi vi trenger noe ekstra varmende i de kalde månedene.

Hva slags krydder passer i hva slags kaffe?

En tommelfingerregel er at såkalte «varme» kryddere passer godt sammen med kaffe. Dette er kryddere som er vanlig å bruke i baking, slik som kakao, kanel, kardemomme, vanilje, ingefær, muskat, allehånde, nellik og stjerneanis. Men også gurkemeie, safran, chili, kajennepepper, salt og pepper brukes verden over.

Vi anbefaler å bruke en kraftig kaffe til krydderkaffe. Bruk gjerne en mellom- eller mørkbrent type. Disse har fyldige smaksprofiler, ofte med innslag av sjokolade, karamell og nøtter, som passer godt sammen med varme kryddere.

Krydderkaffe kan drikkes svart, med melk og sukker, som iskaffe eller som base i espressodrikker. Her er det altså store variasjonsmuligheter. Avhengig av hvilken kaffetype man velger, og hva slags kryddere man bruker – alene eller i kombinasjon med hverandre – vil man kunne skape helt nye smaksopplevelser.

Hvordan lager man krydderkaffe?

Den beste fremgangsmåten for å lage krydderkaffe er å tilsette malt krydder sammen med den malte kaffen før man begynner bryggeprosessen. Vannet vil da trekke smak og aroma fra krydderet på samme måte som fra kaffen. Resultatet blir en mild og god kryddersmak i det ferdige brygget. Denne fremgangsmåten fungerer uansett hva slags bryggemetode man velger.

Best resultat får man dersom man bruker hele kryddere, og kverner disse rett før kaffen skal brygges. På samme måte som med kaffe, smaker nemlig kryddere best når de er nymalt. Det er imidlertid også mulig å bruke ferdigmalte varianter.

Vi anbefaler å begynne med en ganske liten mengde krydder, ettersom kryddersmaken ikke bør bli for dominerende. Noen kryddersmaker er også mer fremtredende enn andre. Et godt sted å begynne er med 1 ts krydder per liter kaffe, og så kan man tilpasse deretter.

ASKO Servering har bredt utvalg av både kaffe og krydder.

Les mer om krydderkaffe og andre spennende kaffesaker på KaffeGeek.no.