Hundholmen Brygghus og Gastropub: Med grappa på agendaen!

+
Kjetil Småge viser stolt frem noen av flaskene i grappasamlingen.

På Hundholmen plass i Bodø sentrum ligger et av byens største restaurantkonserner. Hundholmen Brygghus og Gastropub er røft, tøft og brunt, og har en uformell atmosfære. Hit kan man komme som man er, enten det er i penklær eller jeans.

– Vi er det eneste stedet i Bodø som tilbyr det vi tilbyr. Det har vært fullt kjør siden vi åpnet i 2016, så det er tydelig at dette konseptet har vært etterlengtet i Bodø, sier daglig leder Kjetil Småge til SMAKmagasinet. – Folk forventer heller ikke å finne et sted som dette i Bodø, og det er mange som spør om vi kan åpne lignende steder i Oslo, Trondheim og Bergen!

Brygghuset har plass til 450 gjester, og er fordelt over to etasjer. I andre etasje finner vi en bar, to shuffleboards, en lounge, en terrasse, et selskapsrom og et bryggeri. I første etasje finner vi en restaurantdel med à la carte-meny og en pub med egen pubmeny.
– Lokalet er stort, men man kan likevel sitte litt for seg selv. Vi har to etasjer, og i helgene har vi egen DJ i andre etasje. Da er det full fest og utelivsstemning der oppe, gjerne med litt yngre gjester, sier Småge. – Det er likevel fullt mulig å sitte i første etasje og nyte et godt måltid med dempet musikk og et lydnivå hvor det er mulig å prate sammen. Vi er altså et ‘all round’-konsept som passer for alle aldersgrupper.

Unikt utvalg av mat og drikke

Menyen er sesongbasert, og oppdateres jevnlig – men har alltid innslag av lokale råvarer. Her kan man finne en kombinasjon av klassisk pubmat, norsk tradisjonsmat og internasjonale retter.
– I sommer gikk det mye i grillet hval, og mot vinteren blir det blant annet dåhjort og piggvar, sier Småge. – Julemenyen blir lutefisk med egenbrygget juleøl og egen akevitt. Vi begynte med Hundholmens akevitt i 2020, og får snart inn årets årgang.

Brygghuset har et unikt utvalg av drikkevarer, inkludert noe som antageligvis er den største grappasamlingen i Norge.
– Vi har nesten 200 ulike typer grappa, kan Småge fortelle. – Men vi har også mye annet, blant annet 40–50 ulike typer whisky og akevitt. Samtidig har vi til enhver tid fire ulike typer øl som brygges her på bryggeriet. Akkurat nå har vi hveteøl, brown ale, pils og belgisk strong ale, og vi holder på med bryggingen av årets juleøl. Ellers har vi et bredt utvalg av øl, vin og cocktails, så her finner man noe for enhver!

Et misforstått brennevin

Småge smiler godt når han forteller at de selger mer grappa enn konjakk og whisky på Hundholmen.
– Jeg føler meg litt som en apostel som prøver å overbevise menigheten, sier han og ler. – Jeg mener jo at grappa er et misforstått brennevin. Ordet ‘grappa’ blir ofte misbrukt, og det er nok mange som er negativt innstilt nettopp fordi de har smakt dårlig «grappa» i utlandet. Jeg ønsker å endre på dette ufortjente ryktet. Mange har en oppfatning om at det smaker hjemmebrent, men grappa av høy kvalitet smaker utrolig godt.

Dersom du ønsker å utforske grappaverdenen og lære mer om dette særegne brennevinet, er Småge riktig person å snakke med. Han innehar nemlig en enorm kunnskap, og kan nok regnes som Norges største grappaentusiast. Men hvordan begynte denne lidenskapen?
– Jeg fikk øynene opp for grappa på 2000-tallet da jeg var i Lagos i Nigeria. Jeg spiste på en restaurant, og eieren kom bort og sa at vi måtte smake på grappa til desserten. Og det var alt som skulle til, sier han og ler.

Bodø som grappahovedstad?

Når Småge får spørsmål om hvilke planer han har for Hundholmen fremover, kommer svaret umiddelbart:
– Jeg skal utvide grappasamlingen, selvfølgelig! Jeg har lyst til at Bodø skal bli europeisk grappahovedstad i 2024, når byen også skal være europeisk kulturhovedstad, og jeg vil at vi skal ha den største grappasamlingen i Europa. Da må vi sikkert opp i 7–800 flasker, men det skal vi få til!

Ellers skal de jobbe med å komme seg etter koronapandemien, og ta fatt i det som egentlig lå på planen da.
– To år med pandemi har gitt oss et etterslep, så vi trenger å fornye oss. Selv om vi tok de rette grepene og har jobbet hardt de siste årene, merker vi etterdønningene, sier Småge. – Vi har for eksempel stengt på søndager og mandager, og har litt reduserte åpningstider i ukedagene, rett og slett fordi vi mangler bemanningen. Men vi har klart oss bra, altså. Ellers skal vi forberede oss på det som blir den første normale julebordsesongen etter pandemien, og det gleder vi oss veldig til! Vi håper Bodøs innbyggere er klare, for det er vi, avslutter Kjetil Småge.

ANNONSE