Er kaldpresset juice sunnere enn juice fra konsentrat?

+
Juice er en beskyttet tittel, men hva innebærer det?

Det generelle salget av juice går ned, spesielt juice fra konsentrat, som har fått rykte på seg for å være kunstig og usunt. Samtidig har vi rendyrkede juicebarer som retter seg mot helsebevisste forbrukere.

Da er det kanskje ikke rart at mange dansker er usikre på hva betegnelsen «juice» egentlig innebærer.

Forvirringen rundt juice fremkommer i en undersøkelse utført av YouGov, en internasjonal analyse- og konsulentvirksomhet. 

Det er nærliggende å anta at også mange nordmenn er usikre på hva som egentlig befinner seg i ulike varianter av juice og andre fruktdrikker.

Usikkerhet rundt sukkerinnhold

Usikkerheten er spesielt knyttet til innholdet av sukker i juice. Den danske undersøkelsen viser at mange danske forbrukere tror at juice fra konsentrat kan være tilsatt sukker eller kunstige søtningsmidler. 37 prosent var av den oppfatning at juice er tomme kalorier i likhet med brus. 

Det riktige svaret er at det er forbudt med tilsatt sukker i juice, ettersom juice er en beskyttet tittel. Juice skal inneholde 100 prosent frukt, uansett om det er ferskpresset juice eller juice fra konsentrat. Det var kun 5 prosent av de spurte som visste dette.

Forskjellen mellom juice og nektar

Ifølge undersøkelsen tror mange at et produkt kan kalles for juice, så lenge minst halvparten av innholdet er frukt. Det er imidlertid nektar som må inneholde minst 50 prosent frukt for å kunne kalle seg for nettopp nektar. Nektar er juice som er blandet ut med vann og sukker, honning eller annet søtstoff.

Andre varianter av frukt- og bærprodukter med tilsetningsstoffer er saft og limonade.

ASKO Servering har et bredt utvalg av både juicenektar og saft i sitt sortiment. 

Juice inneholder likevel sukker ...

At juice ikke inneholder tilsatt sukker, betyr imidlertid ikke at det er sunt i ubegrensede mengder. Juice inneholder mye karbohydrater som brytes ned til sukker. Opplysningskontoret for frukt og grønt i Norge anbefaler at man ikke drikker/spiser mer enn én av de fem anbefalte dagsporsjonene som juice. Mye av fiberet i frukten er nemlig fjernet i juicen, og da forsvinner samtidig noen av helseeffektene.

Sunnere med kaldpresset juice?

Kaldpresset juice, som man blant annet finner i de nye juicebarene, blir av produsentene sagt å være sunnere enn varmebehandlet juice, fordi en større andel av vitaminene og mineralene skal være bevart. Andre mener at det ikke finnes bevis for dette.

Juice fra konsentrat er varmebehandlet, men myndighetene i Danmark skiller ikke juice fra konsentrat og ferskpresset juice når de anbefaler et glass juice som en del av «fem om dagen». Man vet ikke nok om forskjellene til å si at ferskpresset juice er sunnere.

Rensekurer med juice, såkalte detox-kurer, er for øvrig en pågående helsetrend som har blitt beskyldt for å være rent lureri. 

Forbrukerundersøkelse ble gjennomført høsten 2017, og var en bestilling fra European Fruit Juice Association.

ANNONSE