«Ekte kjøtt» helt uten dyr

+
Kjøttet som blir laget i laboratorier ved hjelp av bioteknologi, blir kalt for «clean meat» eller «rent kjøtt» på norsk.

I fremtiden kan vi trolig spise kjøtt som er langt mer bærekraftig enn kjøttet vi får fra dagens kjøttproduksjon. Forskere jobber nemlig med å utvikle en type kjøtt som blir kunstig fremstilt i laboratorier. Norske Nofima er blant dem som ønsker å utvikle banebrytende teknologi.

Konvensjonell kjøttproduksjon blir betraktet som en stor utfordring for verdens bærekraft, samtidig som etterspørselen er økende. Som et svar på denne situasjonen utvikles det stadig flere plantebaserte alternativer til kjøtt.

Det blir i tillegg forsket på hvordan vi kan få en miljøvennlig produksjon av ekte kjøtt – helt uten dyr involvert.

Det er bioteknologi som skal hjelpe oss med dette. Noen stikkord er stamcellebiologi, vevsteknologi og industriell bioteknologi. Denne forskningen kan vi lese om på blant annet Sciencetrends.com.

«Rent kjøtt»

Kjøttet som blir laget i laboratorier blir kalt for «clean meat», eller «rent kjøtt» på norsk. Denne betegnelsen er ment å uttrykke at denne formen for kjøtt setter et mindre fotavtrykk på miljøet. Tilhengerne mener i så måte at rent kjøtt vil være et viktig verktøy for å lykkes med en grønnere og tryggere fremtid.

Kjøttstruktur

Produksjonen av rent kjøtt går ut på å dyrke de cellene som utgjør kjøtt i ulike dyrearter; muskel- og fettceller med tilhørende bindevev. Dermed unngår man å måtte drive avl, oppdrett og slakting av hele dyr.

I plantebaserte kjøttetterligninger kan det være vanskelig å skape en struktur som minner tilstrekkelig om kjøtt. Forbrukerne er opptatt av struktur, skriver Nofima. De ønsker litt tyggemotstand, men det må ikke være for tørt. Forskerne innen rent kjøtt har som mål å fremstille produkter som ikke kan skjelnes fra kjøttstykker fra dyr. Således vil rent kjøtt være et godt alternativ for de forbrukerne som liker kjøtt, men samtidig ønsker å redusere kjøttinntaket.

Tilgjengelig i 2020?

Kjøttfarse fra storfe, kylling og and er hittil blitt fremstilt ved hjelp av denne teknologien, skriver Dyrevernalliansen. Den første laboratorium-dyrkede hamburgeren så dagens lys i 2013. Selskapene som satser på rent kjøtt spår at produktene vil være tilgjengelige på markedet allerede rundt 2020-2022, mens andre mener det vil ta lengre tid.

Burgeren som ble laget i 2013, kostet 2,8 millioner norske kroner å produsere (!) For at rent kjøtt skal kunne produseres i kommersiell storskala til en pris som kan konkurrere med konvensjonelle kjøttprodukter, er det flere utfordringer som må overkommes. Produktutviklingen må fortsette, og det krever et samarbeid mellom forskere og industriledere.

Norske forskningsbidrag

I vår ble det kjent at Nofima skal forske på rent kjøtt. Prosjektet heter GrowPro, og vil pågå frem ut mars 2022. Nofima skriver at målet er å utvikle «nyskapende teknologi for å produsere muskelproteiner til mat på en ny og miljøvennlig måte.» Det kan bli mulig å produsere 10 000 kilo kjøtt fra så lite som 1 gram muskelprøve, skriver Nofima.

Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd. Også Nortura er deltaker i prosjektet, i tillegg til professoren Mark Post, som presenterte laboratorie-hamburgeren i 2013.

ANNONSE