Levende gårdsbruk med plass til alle

I Imsroa i Østerdalen, noen meter til høyre hvis du kommer sørfra, ligger Gammelstu Stai. Gården, med historie tilbake til renessansen, byr på trivelige overnattingsmuligheter og middag klokka sju.

«Anbefaler Gammelstu Gård på det sterkeste. En utrolig koselige vertinne som gir av seg selv, og tar seg tid til sine gjester». «Vi sitter igjen med følelsen av å ha vært på besøk hos kjenninger. Vi kommer gjerne tilbake!». Superlativene sitter løst når gjestene skriver sine anmeldelser på TripAdvisor etter besøk på Gammelstu Stai gård, mye på grunn av den «utrolig koselige vertinnen». Hun heter Anbjør Svenkerud, og er bonde i 13. generasjon på slektsgården ved Glomma i Stor-Elvdal.

Gårdshotell

Det var i 2005 at gårdshotellet på Gammelstu Stai åpnet dørene. 

– Den beste måten å bevare en slik gammel gård på, er å bruke den. Med gårdshotellet fikk vi ett ben til å stå på, noe som aldri er feil i vår bransje, forteller Anbjør.

– Dessuten er jeg både skravlesjuk og nysgjerrig på nye mennesker!

Gårdshotellet til Anbjør består av seks rom, pluss to større familieværelser. I tillegg finnes seks rom på gårdens egen seter, som ligger 16 kilometer opp i fjellheimen. Dit kan du kjøre, eller gå sammen med kyrene – når det er tid for utmarksbeite. 

Frokost og middag serveres i «gromstua»; en skikkelig østerdalsstue med kraftige dragere og turkise vegger. Deler av møblementet er laget på gården opp gjennom historien, og sammen med de gamle slektsportrettene og maleriene som pryder veggene, forteller hele stua om tradisjoner som strekker seg tilbake til 1500-tallet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«Gromstua» på Gammelstu Stai. 

– Familien kan føres tilbake til 1536. I bygdeboka er gården registrert i 1620. Faktisk er dette den eldste gården i bygda, forklarer Anbjør Svenkerud stolt.

Lokalt i gryta

Sjansene er store for at maten du får servert til frokost og middag, er ganske så lokal.

– Vi har både slakteri og pølsemakeri, og råvarene er alt fra rein og elg til ku og svin, alt fra egen eiendom. Og siden vi bor rett ved Imsdalen, har vi kildevann i springen!

Mangfoldig gjestespekter

Gjestene som finner veien til Gammelstu Stai, kommer fra både nær og fjern. Noen skal besøke høgskolen på Evenstad; andre kommer i bryggeriærend til Imsdalen. Mange kommer på leit etter døgnovernatting på sin ferd gjennom Østerdalen, mens andre bruker gårdshotellet som base for fluefiske og andre naturopplevelser. Gården har også eget jaktterreng.

– De siste åra har vi merket at nordmenn igjen har oppdaget eget ferieland. Det synes vi er hyggelig!

Søker nye krefter

Å drive en gård på 62.000 mål er ingen spøk. Og når Anbjørs to sønner i tillegg har valgt bort bondenæringen som fremtidig levebrød, så blir det ingen 14. generasjon på den tradisjonsrike gården. Derfor ligger Gammelstu Stai ute for salg.

– Men jeg håper at nye eiere velger å fortsette gårdshotellet. Belegg og tilbakemeldinger viser at markedet er der, avslutter Anbjør Svenkerud.

Deler av møblementet er laget på gården opp gjennom historien:

De originale nøklene er fremdeles i bruk:

ANNONSE