Er fremtidens mat plantebasert?

+
Arrangørene bak Fremtidsmatkonferansen.

Temaet for årets Fremtidsmatkonferanse var «Fremtidsmat – er den plantebasert?». Flere problemstillinger knyttet til dette spørsmålet ble diskutert. Hvordan påvirker plantekost helsen vår? Kan vi spise oss til bedre klima og miljø? Bør vi alle bli vegetarianere?

Fremtidsmatkonferansen er et møtepunkt for næringsmiddelindustrien, offentlig forvaltning og forskningsmiljøer innen mat, helse og ernæring. 

Variasjon, variasjon, variasjon

Da tiden var kommet for å oppsummere foredragene, konkluderte Kristin Hollung i Fremtidsmat med at fremtidens mat uten tvil er mer plantebasert den er i dag. Det er imidlertid ikke noe mål at alle skal bli vegetarianere. Det viktigste for et sunt kosthold vil alltid være variasjon; det er ikke uten grunn at kostholdsrådene har holdt seg stabile gjennom mange år. Det er imidlertid mange som ikke spiser i tråd med kostrådene. Det vil være positivt for både folkehelsen og miljøet om vi begrenser inntaket av kjøtt og øker inntaket av frukt, grønnsaker og belgvekster. Et kosthold med mye plantebasert mat, i tillegg til fisk, meieriprodukter og noe kjøtt er helsebringende. 

Krever kunnskap og planlegging

Det ble fastslått at plantebasert mat har mange helsefordeler, men det ble samtidig påpekt at ikke all plantemat er sunn mat. Også en vegetarianer kan ha et svært usunt kosthold. Jo mer restriktivt kosthold man har, desto større er risikoen for å få for lite av visse næringsstoffer. Man kan fint få dekket alle næringsstoffer gjennom et vegansk og vegetarisk kosthold, men det vil kreve mer kunnskap og planlegging, påpekte Liv Elin Torheim fra OsloMet.

Klimavennlig plantemat

Helle Margrete Meltzer fra Folkehelseinstituttet bekreftet at vi kan spise oss til et bedre klima og miljø ved å redusere kjøttforbruket. Hun snakket blant annet om at vi bør importere minst mulig kjøtt og heller satser på norsk kjøttproduksjon. «Kombikua», der kjøttet er et biprodukt av melkeproduksjon, vil være det mest bærekraftige.

Maten må fortsatt smake godt

Anne Kjersti Uhlen fra NMBU tok for seg norske proteinrike planter som kan være aktuelle i fremtidens matprodukter. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør understreket at vi kan ha aldri så sunne, trygge og bærekraftige matvarer, men skal dette friste forbrukerne, må det også smake godt.

ANNONSE