Norske epler er ekstra fantastiske i år

Og i dag er det en ekstra god grunn til å nyte de norske eplene. – Den norske Epledagen ble opprettet for å feire de fantastisk gode norske eplene forteller Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det er ikke bare jordbær som nyter godt av en god oppvekst.

De ulike eplesortene er valgt ut spesielt med tanke på vårt norske klima med lange lyse dager og kjølige netter. De er passet på og stelt med av dyktige gartnere i vakker natur og er nå røde, sprøe og klare til å nytes.

Årets eplesesong har vært fantastisk

Sommeren 2018 har vært helt spesiell i hele Sør-Norge. Mange soltimer og tørt vær har gitt oss en eventyrlig eplesesong.

– Eplene har utviklet en fantastisk smak i år, forteller Knut Amund Surlien, epledyrker og kulturansvarlig for kjernefrukt i Gartnerhallen. Vi kan kjenne smaken av en fantastisk sommer i aromaen. Eplene er sprø, syrlige og med en deilig sødme, akkurat slik folk foretrekker dem.

En svært anvendelig og populær frukt

Epler er den nest mest spiste frukten i Norge – vi bruker over 10 kg hver hvert år, kjøpt i butikk. I tillegg kommer de som høstes i egne hager. Eplet egner seg godt som et mellommåltid, som dessert, i bakverk og salater, og ikke minst kan det bli deilig eplemos og chutney som kan hentes frem lenger ut på vinteren.

Godt for kroppen

Eplet smaker ikke bare godt – det gjør også godt. Eplet har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og kan virke slankende. Det inneholder vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer. Vitamin C er et vannløselig vitamin som ikke lagres i kroppen. Derfor trenger vi litt påfyll hver dag. «Ekte vare» gir kroppen din den beste forutsetningen for å takle for eksempel uvelkomne virus. Det er ikke for ingen ting at det velkjente uttrykket: «An apple a day keeps the doctor away» oppstod.

Eplet kom til Norge med munkene

Opprinnelig kommer eplet fra Asia. Det var munkene som startet med fruktdyrking i Norge. Det finnes flere tusen sorter, tilpasset lokale dyrkingsforhold. I Norge i dag har vi ca. 20 sorter som er vanlig å finne i salg gjennom sesongen. De viktigste områdene for epledyrking her i landet er Hardanger, Sogn, Østfold og Vestfold.

De ti vanligste eplesortene i Norge:

1 Rød Aroma
2 Summerred
3 Discovery
4 Rød Gravenstein
5 Aroma
6 Rubinstep
7 Julyred
8 Åkerø
9 Prins
10 Vista Bella

Les mer om epler på frukt.no.

ANNONSE