Pigwings sous-vide gjør det enkelt å servere røffe stykningsdeler

Glem kjedelig ferdigmat: I uke 8 kom nyheten Pigwings sous-vide fra Stykkevis & Delt-konseptet. Griser har riktignok ikke vinger, men pigwings, som er laget av en liten del av svineknoken, kommer med ben og kan derfor minne om kyllingvinger.

Norturas Stykkevis & Delt-konsept tar opp i seg mange trender som gjør seg gjeldende i serveringsbransjen for tiden.

Bærekraftig konsept

Matsvinn er for alvor satt på dagsorden, og Stykkevis & Delt handler om å utnytte dyret fullt og helt. Det vil si at man tar i bruk røffe stykningsdeler som tidligere gikk til oppmaling. Disse kjøttstykkene har et stort potensial på egne ben, og stadig flere kokker får øynene opp for mulighetene som ligger i de røffe og rustikke stykningsdelene.

– Vi støtter og stiller oss bak et konsept som Stykkevis & Delt, sier Jonas W. Andersen, kategorisjef i NorgesGruppen.

Sous-vide gjør det svært enkelt

Fordi de «nye» stykningsdelene består av muskler som i utgangspunktet gir seigt kjøtt, er det nødvendig med lang tilberedningstid for et best mulig resultat. Resultatet er det imidlertid verdt å vente på; et utrolig mørt og saftig kjøtt. Pigwings i rå utgave ble lansert i høst, og nå er altså en sous-vide-utgave tilgjengelig.

– Ettersom kjøttet er forhåndskokt, blir tilberedningen mye enklere. Pigwings sous-vide passer derfor perfekt for de som trenger en raskere løsning, f.eks. institusjoner, servicehandel og kantiner. Pigwings ble for øvrig servert under Kunde- og leverandørdagene i januar, forteller Jonas.

Etter oppvarming er kjøttet klart til bruk. Det kommer i en praktisk kokepose, og kan også tas ut for å bli grillet eller braisert.

Stort rom for smaksvariasjon

Pigwings kan dras i ulike smaksretninger, så variasjonsmulighetene er mange, sier Jonas.

– Kjøttet kan spises naturelt, eller det kan tilsettes krydder, glace, saus eller marinade. Når det gjelder smakstilsetninger, passer asiatiske sauser som teriyaki, hoisin og sesamsaus like bra som amerikanskinspirerte BBQ-smaker.

Røft og rustikt

Kategorisjefen sier at kjøttstykkene som inngår i Stykkevis & Delt egner seg svært godt for tilberedningsmetoder som er kjent fra sørstatene i USA, det vil si kjøttretter av svin og okse som er pit-smoked, røkt eller langtidskokt.

– Disse autentiske metodene har fått fotfeste også lenger nord, og i Brooklyn finner man restauranter i barbecue-segmentet som har spesialisert seg på dette. Oslo-restauranten Way Down South er et eksempel på at trenden har nådd Norge.

Jonas tilføyer at beinet i pigwings sørger for et rustikt uttrykk når kjøttet ligger på tallerkenen. Beinet bidrar dessuten til å holde på varmen i det kokte kjøttet.

Signaturrett med pigwings

Rå pigwings egner seg som utgangspunkt for en signaturrett; denne varianten gir nemlig et større rom for å sette sitt eget preg på det ferdige resultatet. For å få kjøttet så mørt som mulig er det anbefalt å sous-vide-koke kjøttet først, deretter har man en rekke muligheter; kjøttet kan langtidsstekes, tilberedes på grillen, røkes eller bakes i ovnen.

– De rå Stykkevis & Delt-produktene krever lang tilberedningstid, men gir du dem tid og kjærlighet, får du retter som skiller seg ut på menyen, sier Jonas.

Oppskrifter til inspirasjon finner du på stykkevisogdelt.no, både når det gjelder pigwings og andre stykningsdeler.

Tom Cruise er fan

Nortura PROFF skriver på sine Facebook-sider at Tom Cruise fikk servert pigwings da han var i Norge under innspillingen av Mission Impossible 6 på Preikestolen. Cruise skal visstnok ha blitt så begeistret for kjøttet at han tok med seg pigwings tilbake til Hollywood! Han syntes for øvrig at pigwings var et veldig morsomt navn på et kjøttstykke.

ANNONSE