Derfor feirer vi pannekakedagen

Pannekakedagen markeres hvert år den første tirsdagen etter fastelavn. Tilknytningen til fastelavn er slettes ikke tilfeldig.

Fastelavn var en slags innledning til den 40 dager lange fasten før påske, som ble betraktet som et middel til å rense sjelen og påkalle Guds bønnhørelse. Begrepet «fastelavn» blir brukt både om selve fastelavnssøndagen og alle de tre dagene før fasten begynner: fastelavnssøndag, blåmandag og feitetirsdag.

Markeringen av pannekakedagen har utspring fra feitetirsdag.

Festdagen feitetirsdag

Fasten begynner på askeonsdag, og dagen før, feitetirsdag, var historisk en festdag der det gjaldt å få i seg mest mulig fet mat. Man ønsket også å kvitte seg med ferske matvarer som melk, mel og smør – storparten av ingredienser du trenger til en tradisjonell pannekakerøre. Slik fikk vi pannekakedagen.

Blåbær og bacon i Norge

Pannekakedagen er en internasjonal dag, og pannekakene som spises rundt om i verden kommer i mange ulike varianter. De tradisjonelle norske pannekake er tynne og store, og er laget på hvetemel, melk, egg og litt sukker og salt. Tradisjonelt nytes pannekaker med sukker, blåbærsyltetøy eller bacon.

Pannekaker gir mange muligheter

Det finnes en rekke alternativer for deg som ønsker å tilby gjestene pannekaker. Hvis du vil gjøre det både enkelt og godt, har ASKO Servering et stort utvalg av ferdige mikser og ferdigstekte pannekaker. Sortimentet inkluderer også amerikanske pannekaker, økologiske pannekaker, fullkornspannekaker og pannekaker uten sukker og gluten.

Pannekaker er et svært enkelt og allsidig produkt som passer til både frokost, lunsj, middag og dessert; det er tilbehøret som bestemmer, og det kan varieres i det uendelige. Både søtt og salt gjør seg veldig godt!

– Med alle variasjonsmulighetene som finnes, kan du helt fint ha dem til middag hver uke uten å bli ensidig i kosten, påpeker Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn, som slår et slag for norske pannekaker i anledning pannekakedagen.

Pannekaker over hele verden

Pannekaker er en populær rett i hele verden, og hvert land har sin variasjon.

I Frankrike spiser de crêpes, en veldig tynn pannekake servert med en rekke ulike typer fyll avhengig om den skal spises til frokost, middag eller dessert.

De små, tykke russiske pannekakene kalles blinis, og lages med bokhvetemel og gjær. Blinis med kaviar, rømme og rødløk er den klassiske måten å servere på.

Sør-Amerikas pannekake er tortilla, som vi kjenner godt fra fredagstacoen. Tortilla lages tradisjonelt av maismel, vann og litt salt og olje, og er en myk, litt tykkere pannekake. En pannekake-variant et lite stykke unna vår.

Amerikanske porsjonspannekaker er nokså tykke. I tillegg til de vanlige pannekake-ingrediensene er det bakepulver i røra. På amerikansk vis serveres pannekaker gjerne som et pannekaketårn toppet med lønnesirup og krem til dessert, eller ved siden av egg, bacon og bønner til frokost.

Pannekaker er altså en rett med uendelig variasjonsmuligheter både når det kommer til fyll og topping, hva du putter i røra og hvordan og når du spiser den.

Her finner du pannekakeoppskrifter.

ANNONSE