Forbyr å koke levende hummer

Er det smertefullt for en hummer å bli kokt levende? I Sveits blir det snart påbudt å bedøve hummere før de kokes. Myndighetene i landet er redd krepsdyr kan føle smerte.

På mange restauranter er det vanlig praksis å ta livet av hummeren ved å koke den. Hummeren er for øvrig det eneste dyret vi fortsatt tar livet av i private kjøkken. 

Noen forskere og dyreforkjempere hevder at hummere og andre krepsdyr har et nervesystem som gjør at de trolig kan føle smerte. Det er imidlertid ingen som med sikkerhet kan si dette.

I forbindelse med en oppdatering av dyrevernloven i Sveits, blir det fra 1. mars påbudt å bedøve hummeren før den kokes. Det melder The Guardian. Lovendringen har møtt kraftig motstand fra den sveitsiske matindustrien.

Lovlige bedøvelsesmetoder

Det er heller ikke fritt frem for hvordan hummeren kan bedøves. Det er bare elektrisk støt eller «mekanisk ødeleggelse» av hjernen som blir tillatte metoder.

Det vil også bli forbudt å transportere levende krepsdyr på is eller i isvann. Myndighetene fastslår at de alltid skal holdes i sitt naturlige miljø. Denne regelen ble innført i Italia i 2017.

Mattilsynet i Norge sier for øvrig at hummeren skal avlives eller bedøves før den kokes. En vanlig metode er å kløyve hodet med en kniv.

ANNONSE