Positivt drastisk med stjerne

I 2016 ble RE-NAA gourmetrestaurant i Stavanger det første og eneste spisestedet utenfor Oslo med stjerne i Guide Michelin. – Det var oppfyllelsen av en drøm, med dramatisk resultat – i positiv forstand, sier mesterkokk Sven Erik Renaa.

Guide Michelin er omgitt av både mystikk og prestisje. At restaurantanmeldelser fra en fransk dekkprodusent skulle oppnå kultstatus verden over hadde vel knapt André og Eduard Michelin sett for seg, da de laget sin første guide for 117 år siden – som en hjelp til franske bilister i behov av service til bilen og ei hotellseng å sove i.

– Michelinguiden er ekstremt relevant, konstaterer Sven Erik Renaa.

– Den skaper oppmerksomhet og blest, og kan bety et være eller ikke være for et spisested. Gourmetrestauranten vår doblet gjesteantallet nærmest over natten som følge av stjernen i boka.

Matturisme

En av Michelin-stjernens ringvirkninger er ofte en ny type gjester: Matturistene.

– En stjerne i Michelinguiden kan omskape en by til en matdestinasjon. Etter at vi fikk stjernen vår, oppdaget vi matinteresserte gjester som hadde kommet til Stavanger ens ærend for å spise hos oss. Det i seg selv er også en utmerkelse, forsetter Sven Erik Renaa.

– I dag, ett år etter vår første stjerne, har Stavanger to spisesteder med stjerne; oss og Sabi Omakase. Vi utfyller hverandre på en fin måte, siden vi driver helt ulike kjøkken. Nå opplever vi gjester – fra inn- og utland – som kommer på helgetur til Stavanger, for å oppleve RE-NAA, Omakase og Prekestolen!

Firehodet konsept

Sven Erik Renaa driver fire ulike konsepter i Stavanger, i umiddelbar nærhet av hverandre. Tre av dem ligger faktisk i samme bygningsmasse. Matbaren – som er en bistro med både lunsj- og kveldsmeny, Renaa Selskap – som er stedet for de litt større anledninger, og altså Michelin-stjernerestauranten RE-NAA – som ifølge Sven Erik er kokkens egen lekegrind, og med plass til 21 heldige gjester rundt bordet. Over gata finner du Renaa:Xpress – kafé med eget bakeri og italiensk surdeigspizza på menyen.

– På høyden av oljealderen var selskapsdelen fullsatt 3–4 ganger i uken. Det er her vi har merket nedgang. Men vi har tilpasset oss til en ny virkelighet, samtidig som de andre tre avdelingene går svært bra, melder Sven Erik Renaa.

Smaken av Rogaland

Så hva var det som «undercover-agentene» fra Guide Michelin falt for, og som gjorde at de valgte å drysse den første norske stjernen utenfor Oslogryta?

– Svaret må vel være Rogaland. Jeg liker ikke å si at vi har et nordisk kjøkken, men vi har nok en nordisk tilnærming til kjøkkenet. Og det nordiske for oss er Rogaland. RE-NAA er et Rogalandsfenomen. Vi ligger i et fylke som har de beste råvarene, som i tillegg er tilgjengelige store deler av året. Når vi samtidig leker oss med inspirasjon fra gamle tradisjonsoppskrifter fra området, blir resultatet et tidløst gourmetmåltid, avslutter en fornøyd Renaa.

ANNONSE