Quorn: Bærekraftig, proteinrikt og kjøttfritt alternativ

Det er generelt en økende interesse for råvarer med mye proteiner og lite karbohydrater blant mange kundegrupper. Finner du i tillegg alternativer som har lite fett og mye fiber, har du et godt utgangspunkt for å lage retter som passer et bredt kundespekter. Noe som er spesielt godt egnet i denne sammenheng er Quorn – et samlebegrep for produkter laget av mycoprotein.

Quorn er også et varemerke for en serie produkter av mycoprotein. Men hva i all verden er mycoprotein?  

Enkelt sagt er dette et høyverdig vegetabilsk protein som kan dyrkes og brukes til produksjon av ulike produkter som fileter, farse og biter.

Fantastisk oppdagelse

Grunnlaget for utviklingen av Quorn-produktene var oppdagelsen av en mikro-organisme som hadde evnen til å omdanne karbohydrater til protein. Denne banebrytende oppdagelsen ble gjort i England på 1960-tallet, og det ble raskt klart at dette kunne gi muligheten for å produsere protein på en effektiv og bærekraftig måte. Etter flere års forskning på utvikling og dyrking av mycoprotein, kom det første dagligvareproduktet med mycoprotein i 1985. På 90-tallet lanseres flere ulike produkter basert på denne oppdagelsen. Rundt årtusenskiftet begynner eksport av Quron-produkter, og nå blir dette også tilgjengelig på det norske storhusholdningsmarkedet.

Passer alle

– Quorn er et godt og kjøttfritt alternativ som gir mange muligheter, fremhever markedssjef Bent Enoksen i Findus. – Quorn ligner kjøtt i smak og konsistens, men inneholder mindre kalorier, fett og kolesterol. I tillegg er disse produktene også halal- og koshersertifisert, og de defineres også som vegetar-produkter. De er med andre ord et godt alternativ for alle kundegrupper.

Findus lanserer nå tre ulike Quorn-produkter; filet, biter og farse. Farsen inneholder rundt 80 % mindre fett enn mager kjøttfarse, og det er klart at dette er et godt argument for alle helse- og vektbevisste spisegjester.

Enkelt tilberedning

– Men hva med tilberedningen? Krever gode retter av Quorn spesielle grep fra kjøkkensjefens side?

– Nei absolutt ikke. Produktene leveres frosne, og de tilberedes rett fra frossen tilstand – noe som for øvrig også gir minimalt med svinn. De krymper heller ikke under tilberedningen, og gir derfor god porsjonskontroll, fremhever Enoksen.

– Det er ellers verd å merke seg at produktene lett absorberer smak, noe som gjør det enkelt å smaksette produktene som man ønsker.

Grønn måltidsløsning

– Vi ser at et økende antall spisegjester ønsker et bredere tilbud av grønne alternativer. Det er sammensatte årsaker til at vi ser denne tendensen. Det kan være et ønske om å spise sunnere, redusere vekten eller minske innholdet av kjøtt i kostholdet. For enkelte betyr det også mye at fremstillingen av mycoprotein er langt mer bærekraftig enn kjøttproduksjon, fremhever Enoksen.

– Jeg tror vi vil få et økende fokus på bruk av grønne råvarer for å få en bedre balanse i kostholdet. Det handler ikke så mye om å velge bort, snarere å finne frem til nye smakfulle alternativer som gjør det lettere å skape denne balansen. Da er Quorn et godt valg fordi det også gir et stort spillerom når det gjelder tilberedningen. Vi har laget en egen oppskriftssamling som gir mange gode tips i den forbindelse. Denne finnes på våre nettsider, findusfoodservice.no, forteller Enoksen.

– Du var inne på at produksjonen av mycoprotein gir en langt lavere miljøbelastning enn produksjonen av tilsvarende mengde storfekjøtt. Kan du utdype dette?

- For å produsere 1 kilo storfekjøtt går det bl.a. med et sted mellom 12 og 24 kilo fór hvorav en stor del består av hvete. For å produsere 1 kilo med mycoprotein trengs bare 2 kilo hvete. Dette illustrerer godt forskjellen i miljøbelastningen ved produksjonen av kjøtt kontra mycoprotein. I tillegg er kjøttproduksjon 15 ganger mer vannkrevende, og vann er også en ressurs det er knapphet på i mange regioner.

Praktisk

– At Quorn er et godt valg rent miljømessig er bra. I tillegg er det viktig å fokusere på at dette er anvendelige produkter som kan brukes i mange sammenhenger og til nær sagt alle gjester. Dette er produkter som passer inn i flere av tidens aktuelle trender, de er enkle å tilberede og smaker godt! Glem heller ikke at dette er råvarer som de fleste sluttbrukere er villige til å betale litt mer for, sier Bent Enoksen.

ANNONSE