Villa Rosehagen på Jørpeland: Satset og vant i koronatid

– Vi måtte bestemme oss; skulle vi sakke ned, eller skulle vi gi gass. Vi ga gass, og det ga resultater, konstaterer Sonja Hargaut, husmor, medeier og daglig leder for Villa Rosehagen.

– Viruset kom jo som et sjokk på oss, som det gjorde på alle andre. Vi hadde veldig god driv inn i 2020. Ryfast (undersjøisk vegtunnel som binder Stavanger sammen med Ryfylke – red.anm.) hadde nettopp åpnet, med fritak for bompenger i ett år. Vi så for oss et helt fantastisk nytt år. Så blir det plutselig bråstopp. Så hva skulle vi gjøre nå? Vi kunne jo ikke gi opp… Tiden var inne for å ta noen dristige avgjørelser. Skulle vi sette oss ned og vente, eller skulle vi gi full gass. Vi valgte det siste, forteller Sonja Marie Hargaut til SMAKmagasinet.

Full gass

Så i stedet for å senke tempoet, brukte Sonja og gjengen hele 250.000 kroner til å pusse opp hagen, med ny terasse tilpasset nye avstandsregler. Det skulle vise seg å være lurt. En kanonsommer med maksimal Norgesturisme gjordet den vakre villaen på Jørpeland til reisemål. Det ble faktisk så bra at omsetningen økte med mellom 50 og 60 prosent i forhold til året før.
– Det ble en liten stopp på høsten igjen, med den nye smittespredningen. Men alt i alt ble året fantastisk. I tillegg brukte vi nede-tiden til videre oppussing, og til å legge nye planer, forklarer Sonja Hargaut.

Grahamshuset

Villaen til Rosehagen ble bygget i 1912, og fungerte i mange år som bestyrerbolig for George Marlow Graham, som bestyrte Stavanger Electro Staalverk A/S med nennsom jernhånd i 32 år. Bedriften heter i dag Stavanger Steel, og er fremdeles hjørnestensbedrift i det vakre by- og administrasjonssenteret i Strand kommune.
Finnmarkingen Sonja Marie Hargaut overtok Villa Rosehagen i 2017, sammen med samboer og villaens kjøkkensjef Jozef Dzuban. Sammen har de utviklet det som i dag har blitt et yndet spisested, populær konsertarena og et sted for levende kunstutstillinger, der kunstnere får lov til å stille ut mot at de byr på seg selv til gjester og besøkende. Eget skafferi med alt fra brukskunst til eplegele har det også blitt plass til.
– I tillegg har vi selskapslokaler til bryllup og fest, og møtelokaler for bedrifter og organisasjoner, legger Sonja til.

Ideell beliggenhet

Villa Rosehagen ligger vakkert til med utsikt over Idsefjorden. Turistmagneten Preikestolen er snaue tre timers gange unna. Med nye Ryfast er kjøreturen fra Stavanger gjort i en fei, gjennom en i seg selv ganske spektakulær tunnel. Selve hagen er full av 90 sorter med historiske roser; derav navnet. Faktisk finnes Norges største samling av gallicaroser nettopp her.
– Til Villa Rosehagen skal du komme for den gode opplevelsen, den hyggelige handelen, og det gode måltidet. Som drivere har vi et ansvar for å gi hver gjest sin egen lille bit av stedet vårt. Derfor bruker vi også historien – til både huset og stedet – for å skape en mest mulig komplett gjesteopplevelse, legger Sonja til.
Og mye tyder på at gjengen bak villaen i rosehagen har lykkes også med dette målet. Stedet åpner dørene klokken 11:00, og gjestene var allerede på vei inn da SMAKmagasinet kom på besøk, klokken 11:01. Stamgjestene er mange og trofaste, og flere av dem sendte brev til «villafolket» under nedstengingen nå i januar, med gode ønsker om en snarlig gjenåpning. Og slik ble det.

ANNONSE