Bittert er sunt: Spis asparges!

+
Trikset kan være å kombinere de bitre grønnsakene med noe som er fett eller søtt.

Nå er det tid for asparges! Det er en sesongråvare som frister mange. I tillegg er det også sunt! Den tydeligste grunnsmaken i grønnsaker som asparges og brokkoli, er bitterhet. Siden bitterheten kommer fra helsebringende plantestoffer, er bitterhet en smak vi bør lære oss å like.

Fellesbetegnelsen for plantestoffene vi her snakker om – som karotenoider, fenoler og glukosinolater – er fytokjemikalier («fyto» er gresk for plante – red.anm.). Ikke bare er fytokjemikaliene viktige for plantenes eget immunforsvar; de er også gunstige for oss mennesker.

Styrker immunforsvaret

I Tidsskriftet for den norske legeforening kan vi lese at fytokjemikaliene høyst sannsynlig stimulerer menneskekroppens innebygde forsvarssystemer, og dermed hjelper oss til å beskytte oss mot utvikling av enkelte sykdommer.

Overstyrt bitterhet

Men kan vi gjøre noe med den bitre smaken? Ifølge Nofima – der Norges eneste profesjonelle sensoriske dommerpanel holder hus – kan trikset være å kombinere de bitre grønnsakene med noe som er fett eller søtt. Som en god saus, for eksempel. Eller du kan grille sitron og asparges sammen. Grillingen gjør sitronsmaken søtere, og kan dermed gi aspargesen et annet og mykere smaksbilde.

Les også: Barn som får bitter mat, spiser mindre søtt senere i livet

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.