Norske bakere og konditorer går for gull

+
Jonatan Robbert Burt fra Det norske baker-og konditorlandslaget.

Norske bakere og konditorer har trent knallhardt i hele år. Nå går de for gull i den nordiske baker- og konditorkonkurransen Nordic Bakery & Pastry Cup, som arrangeres under Matstreif i Oslo.

Matstreif er et utstillingsvindu og en møteplass for aktørene i mat- og drikkenæringen i Norge. 6. og 7. september blir Matstreif arrangert for 15. året på rad.

Her skal det norske laget konkurrere på hjemmebane mot Sverige og Danmark. Finland og Island stiller ikke lag i år. 

Temaet i Nordic Bakery & Pastry Cup 2019 er ”kunst” – en relativt åpen og fri tematikk som vil gi mye flott bakekunst for publikum på Norges største matfestival. I begge konkurransene har lagene syv timer til rådighet, samt tilrettelegging dagen før.

Det norske bakerlaget

Det norske bakerlaget består av Trude Beate Brendehaug, Fredrik Lønne og Jonathan Burt. Alle har nordiske medaljer fra før. Brendehaug og Lønne var på det norske laget som tok nordisk gull i Stockholm i 2017.

Bakerne skal lage 14 brød (minst to ulike typer), 60 bagetter, 8 store brød, 33 brioche, 40 croissanter, 30 wienerbrød, 30 søte bakverk og en brødskultur med en minimumshøyde på én meter.

Det norske konditorlaget

Det norske konditorlaget består av Sunniva Nergård Myhre og Vilde Nistad Strandos. Sistnevnte kan vise til en flott femteplass i VM for unge konditorer i Tyskland fjor. 

Konditorene skal lage en valgfri dessert, iskake, sjokoladekake/-mousse og en sjokoladeskulptur med en minimumshøyde på én meter.

Norsk kunst på en ny måte

Med kunst som tema lover de norske bakerne og konditorene en spennende og ny fremstilling av norsk kunst, som på toppen av det hele også er spiselig.

– De som kommer innom konkurranseteltet på Matstreif vil kjenne igjen elementer av kjent norsk kunst i produktene vi skal lage. Vi tror også de som kommer innom blir imponert over det de får se. Dette er toppidrett, sier hovedtrener Kjetil Dale Aas.

Norge skal for øvrig lage både brødskulptur og sjokoladeskulptur på rundt 1,4 meter. Det er konkurransens maksimalt tillatte høyde for denne kategorien.

Går for gull

Det norske baker- og konditorlandslaget har tatt store steg de siste årene. De norske bakerne tok en imponerende 3. plass i VM i fjor høst. Norge er også tidligere nordiske mestere i baking.

– Vi har trent knallhardt siden i januar. Fra starten av august og frem til konkurransen, har vi flere gjennomkjøringer hver uke for å terpe på detaljene. Nå er vi snart klare for å gi Sverige og Danmark tøff konkurranse om nordisk heder og ære. Vi er ikke mer beskjedne enn at vi går for både bakergull og konditorgull, sier Dale Aas.

De norske deltakerne

Nordic Bakery Cup: 

Trude Beate Brendehaug (29): 

Født i Hellevik Sunnfjord, utdannet baker og konditor, tok konditorlæren ved Baker Brun i Bergen og bakerlæren ved Godt Brød i Oslo. Bor dag i Oslo. Gull i Nordic Bakery & Pastry Cup i 2017.

Fredrik Lønne (36): 

Er fra Porsgrunn og bor i Porsgrunn. Gikk i lære hos Bakeriet i Lom og Rent Mel i posen. Driver i dag sitt eget bakeri: Harmoni Håndverksbakeri i hjembyen. Gull i Nordic Bakery & Pastry Cup i 2017.

Jonathan Robert Burt (26): 

Født i Storbritannia, utdannet fra The National Bakery School i London. Bor nå i Flekkefjord og jobber som baker hos Tollboden Bakeri i Flekkefjord. Bronse Gull i Nordic Bakery & Pastry Cup i 2018. 

Deltakere Nordic Pastry Cup:

Sunniva Nergård Myhre (24): 

Er fra Ropeidhalvøya i Suldal, bor nå i Stavanger. Gikk i lære hos Ryfylke bakeri og konditori. Jobber i dag som konditor på Sola Strand Hotel i Stavanger. Ikke deltatt i konkurranser tidligere.

Vilde Nistad Strandos (26): 

Er fra Gol og bor i dag i Førde. Gikk læretiden ved Naustdal Dampbakeri. Jobber i dag som konditor ved Naustdal Dampbakeri i Førde. 5. plass VM for unge konditorer i 2018.

ANNONSE