Grill – leirbål og måltid i ett

Grill handler ikke om mat. Grill er større enn himmelen. Grill er teknologi: Kull eller gass? Grill handler om respekt for råvarene: Fisk, grønnsaker eller kjøtt? Grill handler om tålmodighet og kulinarisk timing, en kunstart få av oss mestrer, men mange søker. Grillen er leirbål og måltid i ett. Et samlingspunkt i tilværelsen, et samlingspunkt vi trenger. Grill smaker aller best med godt øl.

Jeg elsker en god grill. Det er det som gjør det så vanskelig å overleve en norsk sommer. Nordmenn griller mye og årsaken er at nordmenn kjøper rundt 1,2 millioner engangsgriller årlig. Engangsgrillet mat blir for meg som å steike mat på et steinalderbål – uten respekt for råvarene. Men når engangsgrillen først er forkastet som steinalderteknologi, ja, da er det enkelt å velge grillen.

Grill – ryggraden i den norske sommer-cuisinen

Det er ingen nyhet at kullgrill gir en perfekt bismak av sot på grønn asparges med tyggemotstand. En god grill kan få akrylamiden til å bruse av begeistring i årene. Grillsalget er ryggraden i den norske sommer-cuisinen. Det meste som blir med hjem fra butikken om sommeren, er ferdig marinert og porsjonspakket, slik at det er bare å slenge det på grillen. Lettvint skal det være.

Vente-forrett med squash og aubergine

Hva du slenger på grillen avgjøres selvfølgelig av hva slags drikke du planlegger for den lyse sommerkvelden. Hva med å starte måltidet med grillede squash- og aubergineskiver istedenfor ventepølsene? Kombinert med en Pale Ale, som komplementerer bitterheten i begge råvarene, er dette en sikker vinn-vinn. Har du en halvliter, er det nok til å dele. Deler man, utvides egen og andres smak. Dersom du i tillegg kaller det en vente-forrett, har du allerede vunnet grillkvelden.

Bruk sesongbaserte produkter

Fortsett med å grille sesongbaserte produkter. Bruk mai-aspargesen, om den så er fra Peru, for alle elsker denne tynne, rare grønnsaken, særlig med uanstendige mengder parmesan, sitron eller smør. Til dette passer alle typer hveteøl og en overgjæret belgisk saison vil forsterke umamitonene i både aspargesen og parmesanen.

Utvid smaksrepertoaret innen øl

Griller du kjøtt eller fisk, skal du bruke steketermometer. Det gir perfekt resultat. Griller du til mange og skal skjære kjøttet i skiver, er det viktig at kjøttet hviler. En stor ytrefilet holder til mange. Skal du ha gjester, kjøper du ulike øl og dekker bordet med glass som kan skilles fra hverandre, slik gjesten kan holde rede på og smake på flere ølsorter. Slik får gjestene utvidet sitt smaksrepertoaret og kanskje noe å snakke om.

Øl til kjøtt

Til kjøtt ville jeg gått for tre forskjellige øltyper: Et undergjæret mørkt bockøl, en mørk overgjæret ale, gjerne en portervariant der kaffetonene er nedtonet, eller ulike pale ale-varianter, kanskje til og med en mild America Pale Ale.

Grill desserten

Du kan selvfølgelig også grille dessert. Ingenting er som banan på grillen. Den sier selv fra når den er ferdig, det vises. Istedenfor å åpne bananen, skjærer du en lang stripe i skallet og putter inn lys eller mørk sjokolade eller mashmellows etter behov og smak. Har du allerede åpnet en porter, er porten til himmelen åpen for deg. Bedre sommernatt får du ikke.

Ølanbefalinger

Ølforslag til grillet aubergine og squash:

  • Tre gamle damer, Austmann. Dette er en frisk pale ale som kan passe godt til grønnsaksbaserte forretter.  
  • Big Wave er en pale ale-variant fra Kona med noe tropisk preg.

Asparges med parmesan og sitron:

  • Hveteteøl eller en overgjæret belgisk saison.
  • Isaak fra Baladin i Piemonte er en italienskprodusert saison i belgisk stil. Aroma av aprikos gjør dette ølet spennende.

Grillet kjøtt:

  • Aas Bayer og Bock er to sikre valg til grillet kjøtt.
  • Dersom kjøttet kommer med bbq-saus, kan Nøgne Øs APA, Amerikan Pale Ale være en joker.

Ægirs Sumbel er en porter som  både passer til mørt kjøtt, samtidig som den også også står seg til dessert som creme caramell eller sjokolademousse.

Denne artikkelen ble først publisert i juni 2017. 

ANNONSE