Edle dråper fra et destilleri midt i havgapet

Helt vest i havet finner man Fedje, en liten øy omtrent to timer nordvest for Bergen. Når vi nærmer oss kaia etter en halvtimes tur på ferjen ‘Fedjebjørn’, er det spesielt ett bygg som utmerker seg; det er hvitt, med et nydelig blått veggmaleri inspirert av det gamle maleriet ‘The Daughters of Ran’ av Hans Dahl. Bygget huser Feddie Ocean Distillery, og det var nettopp dette som var destinasjonen til SMAKmagasinet da vi besøkte landsbyen i havet.

Noe av det som gjør whiskydestilleriet unikt, er at det er verdens første destilleri med 100 prosent kvinnelige investorer. I 2019 ble nemlig Feddie Ocean Distillery kjøpt av gründer Anne Koppang, som bestemte seg for å skape et kvinnelig forum for business og investering. Når vi spør om hvorfor, er svaret enkelt og greit ‘hvorfor ikke?’.
– 80 prosent av børsens verdier eies av menn, spritens verden er mannsdominert, whiskyindustrien utdanner flest menn og whiskydrikkere er som oftest menn. At Feddie Ocean Distillery er kvinneeid og kvinnestyrt er derfor en slags motvekt, forklarer Ragnhild Kvanneid Hagen, manager på destilleriets besøkssenter. – Vi kjemper rett og slett for likestilling på børsen. Men den dagen vi er likestilt, vil vi selvsagt med glede ta imot mannlige investorer!

Ideelt whiskyvær til sjøs

Med en mulig produksjon på 200 000 flasker i året, er Feddie Ocean Distillery Norges mestproduserende whiskydestilleri – og per dags dato har de omtrent to fat whisky per innbygger på øya.
– Målet vårt er å lage en norsk whisky som er minst like god som de velkjente skotske, sier Kvanneid Hagen. – Vi lager førsteklasses, håndlaget whisky av rene og økologiske råvarer. Etter hvert ønsker vi også å kunne ha en helårsproduksjon med økologisk norsk malt, og på sikt ønsker vi også å bruke norsk kveik, slik at vi får en helnorsk produksjon.

Fedje ligger på omtrent samme breddegrad som Skottland, og øya er det nærmeste man kommer Skottland i Norge, både klimamessig og i avstand; Fedje er kun 300 km unna Shetlandsøyene.
– Slik som i Skottland, har vi på Fedje helt fenomenale værforutsetninger for whisky, sier Kvanneid Hagen. – Fatene våre ligger til modning i gamle Fedje Mek, som opprinnelig var et lager for stålindustrien på øya. Dette lageret er ideelt for lagring av whisky, ettersom vinden blåser godt gjennom og blant annet tar med seg den salte sjøluften. Temperaturen går aldri under null grader, og det blir heller aldri veldig varmt her inne.

Ulike fat gir ulike smakskarakterer

De som er interessert i whisky, vet at det er helt nødvendig å ha fat av høy kvalitet når man skal lage skikkelig god whisky. Og det har det norske destilleriet sørget for å ha.
– Vi kjøper mest brukte bourbonfat, sier Kvanneid Hagen. – Omtrent 80 prosent av whiskyen vår modnes på bourbonfat, men vi bruker også gamle vinfat – primært sherryfat – samt noen Islay-fat. Det blir derfor veldig spennende å se hvordan de ulike fatene gir ulik karakter på whiskyen.

Den første whiskyen ble lagt på fat i desember 2019. Ettersom brennevinet må ligge lagret i minst tre år for å kunne kalles whisky, betyr det at det første partiet med whisky snart er klart; det kommer på markedet i 2024.
– Fremover skal vi jobbe med å blende whisky fra ulike fat, slik at vi finner ‘ryggraden’ i whiskyens smak, forklarer Kvanneid Hagen, og lar oss smake på en fatprøve fra whiskyfat nr. 24. – Whiskyblendingen er et svært viktig i steg i whiskyproduksjonen. To tilsynelatende identiske fat kan nemlig gi svært forskjellige karakter, og da gjelder det å skape en god balanse mellom de ulike smakene.

Venteprodukter i verdensklasse

Mens de venter på whiskyen, har destilleriet laget flere såkalte ‘venteprodukter’: to typer gin, inspirert av bølgene som omfavner øya; to typer akevitt, inspirert av øyas klippelandskap; og en kaffelikør som er utviklet i samarbeid med Fuglen kaffebar.

Å kalle produktene for ‘venteprodukter’ føles imidlertid feil – dette er nemlig kvalitetsprodukter som har fått internasjonal anerkjennelse.
– Nine Sisters Ocean Gin vant dobbelt gull i The International Spirits Challenge i 2022, hvor over 350 gintyper fra hele verden deltok, sier Kvanneid Hagen stolt. – Og i 2021 vant ginen London Spirits Competition. Nine Sisters Ocean Gin bidrar derfor til å sette norsk gin på det internasjonale kartet. 

Fra bartender til gindestillatør

Feddie sin gindestillatør, Therese ‘Tessa’ Storebø Østervold, er et fyrverkeri av et menneske, med over 15 års fartstid som anerkjent og meritert bartender. Hun var blant annet Norges første deltager i World Class, en av bartenderbransjens tøffeste konkurranser, og har bygget en rekke barer.

Nå lager hun imidlertid sin egen gin på Fedje, et ansvar hun tar på alvor; da vi fikk omvisning på destilleriet, var hun nemlig ute og sanket granskudd til bruk i ginproduksjonen. Da vi møtte henne til middag, kunne hun fortelle om hvordan ginferden har vært så langt.
– Da destilleriet tok kontakt med meg og spurte om jeg hadde lyst til å lage min egen gin, tenkte jeg som Pippi: Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert! sier Storebø Østervold og ler høyt. – Veien ble til mens vi gikk. Det var mye prøving, enda mer feiling – og mye banning underveis – men det gikk til slutt!

Når vi spør om hvor mange forsøk det tok før oppskriften til Nine Sisters Ocean Gin satt, spruter Storebø Østervold ut i latter.
– Dette høres skikkelig ut som et markedsføringstriks, men det tok ni forsøk å lage ginen – ni forsøk for ni søstre! Men det har altså tatt utallige timer med perfeksjonering for å komme frem til oppskriften vår, sier hun. – Selv om jeg er veldig fornøyd med alle produktene våre, er det Ocean Gin jeg er mest fornøyd med. Den er bare så fantastisk god. Den er en gin som alle kan like, uansett om man er profesjonell bartender eller lager cocktailer på kjøkkenet hjemme, avslutter Storebø Østervold.

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE