Smørtorget i Tromsø får Q Matredderprisen!

+
Det var en glad gjeng som møttes hos Smørtorget 8. februar! Fra venstre: Stig Roar Sørlie, Kine Foss Eliassen, Hilde Eilertsen Sletvold, Daniel Forsberg, Kristin Sandstad og Tore Gilje Jacobsen.

Matredding står høyt på agendaen til Q-Meieriene, og de ønsker å bidra til økt kunnskap og inspirasjon i kampen mot matsvinn. Siden 2018 har de derfor delt ut «Q Matredderprisen» til privatpersoner, organisasjoner og andre som gjør en ekstra innsats for matredding. Prisen deles ut seks ganger i året, og alle prisvinnerne er nominert til å få selve hedersprisen: «Årets matredder».

Onsdag 8. februar delte Q-Meieriene ut nok en Q Matredderpris, og denne gangen var det Smørtorget i Tromsø som mottok den gjeve prisen og en sjekk på 10 000 kr. SMAKmagasinet var til stede da Q-Meieriene overrasket Smørtorget under noe de trodde var et helt vanlig kundemøte med ASKO Servering.
– Jeg er helt målløs. Dette er fantastisk, sier kaféleder Kristin Sandstad når Q-Meieriene overrekker premien. – Jeg hadde ikke drømt om å få denne prisen!
– Det her er helt rått, sier eier og daglig leder Hilde Eilertsen Sletvold. – Dere aner ikke hvor mye arbeid som ligger bak. Vi har jobbet beinhardt i 10 år for å komme dit vi er i dag. Nå skal vi jobbe enda mer for matredding fremover. Dette betyr så mye for oss – tusen takk! 

Bruker matrester i kreative oppskrifter

KAM Tore Gilje Jacobsen i O. Kavli AS og Q-Meieriene AS er en av dem som sitter i juryen. Han forteller at det var åpenbare grunner til at Smørtorget fikk Q Matredderprisen.
– Vi har fått inn utrolig mange nominasjoner, og det er mange som gjør veldig mye bra, sier Jacobsen. – Men med den lidenskapen som Smørtorget har for matredding, var det ingen tvil om at det måtte bli dem som vant denne prisen.

Smørtorget er en kafé og gjenbruksbutikk som har matredding i fokus. De selger mye overskuddsmat på Too Good To Go, mens matrester som ikke egner seg til salg, blir brukt i andre oppskrifter. Hovedfokuset deres ligger på melkeprodukter.
– Det viktigste vi gjør er å bruke opp all melken. Rester av steamet melk fra kaffemaskinen, som er vanskelig å bruke fordi det har blitt varmet opp, bruker vi blant annet i brød og grøt. De fleste kaféer slår bare ut denne restemelken, men det gjør ikke vi, forklarer Sandstad. – Fløte som ikke blir brukt, fryses ned og brukes i diverse supper, sammen med andre matrester. Grøtrester brukes til å lage ciabatta med en egenutviklet oppskrift. Og lager vi for mye espresso, bruker vi det i espressokake. Vi kaster ingenting; alt er satt i system.

Ønsker å inspirere til matredding

Smørtorget mener at alle burde gjøre det de kan for å redusere matsvinnet sitt – og at alle monner drar.
– Vi mener at det er ekstra viktig med matredding med tanke på klima og miljø, sier Sandstad. – Selv om vi er en liten bedrift, er det fint å kunne bidra med det lille gjør, og inspirere folk til matredding hjemme. Det er de små tiltakene som gjør en forskjell totalt sett, og alle kan bidra med litt.

– Kundene blir overrasket over hvor mye det går an å bruke opp av matrester, og hvor mye man faktisk kan redde hvis man bare vil og tør å være kreativ på kjøkkenet. Det er kun fantasien som setter grenser for hva man faktisk kan gjøre, avslutter Sletvold.

Q-Meieriene er alltid på jakt etter flere matreddere. Kjenner du noen som fortjener å bli nominert? Ta kontakt på q-meieriene.no!