Gode råd fra Røde Kors i en utfordrende tid

+
Hold kontakt med venner, kolleger og familie på telefon og gjennom sosiale medier. Ta kontakt med dem du tror kan oppleve ensomhet.

Det er utfordrende tider for oss alle. Plutselig må vi forholde oss til noe vi ikke helt vet hvordan vi skal takle, og som vi også reagerer forskjellig på. Av den grunn har Røde Kors laget noen Koronavettregler som det kan være nyttig å forholde seg til.

Koronavettreglene

 1. Følg myndighetenes råd til enhver tid
  og husk at rådene kan endres på kort varsel. Bruk bare sikre kilder for informasjon om viruset og sykdommen, sjekk helsenorge.no.

 2. Vår oppførsel kan redde liv
  Ta ansvar for å unngå smittespredning. Vær nøye med håndhygiene og hold minst en meters avstand fra andre mennesker. Respekter reglene for karantene.

 3. Aksepter egne og andres følelser
  Vi reagerer forskjellig i stressede situasjoner. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise.

 4. Ikke bruk alkohol eller andre rusmidler for å takle en stresset situasjon
  Håndter følelsene dine på en sunn måte. 

 5. Hold kontakt med venner og familie
  ...på telefon, e-post eller sosiale medier, hvis du ikke kan være i kontakt med dem fysisk.

 6. Vis omsorg
  ...og ta spesielt kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet. Ikke gå på besøk til noen som er i karantene eller isolasjon.

 7. Viruset kan ramme alle
  Du må ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper.

 8. Ta vare på deg selv
  Spis sunt, vær i aktivitet og få nok søvn også om du jobber hjemme eller er i karantene. Gi deg tid til å koble av med film, bøker eller annet. Ikke bruk all tid på å følge med på sykdomsnyheter.

 9. Ikke sett deg selv eller andre i en situasjon hvor dere trenger hjelp
  fra helse- eller beredskapsressurser utenfor eget hjem. Ikke dra på hytta eller annen reise. Det kan spre smitte og overbelaste lokal beredskap og helsetilbud.

Les også: Koronakrise i serveringsbransjen

ANNONSE