Er du klar for Vaffeldagen?

25. mars feires Vaffeldagen. Nordmenn elsker vafler, og stadig flere serveringssteder velger derfor å ha vafler som et fast innslag på menyen.

Det er kanskje ikke så merkelig at vafler dukker opp på stadig flere menyer, når vi vet at etterspørselen er økende og at bruttofortjenesten er god.

Uansett hvor stor eller liten plass vafler utgjør på menyen din, har ASKO Servering alt du trenger.

Vafler over hele verden

Det er ikke bare i Norge vafler er populært, vaffeldagen har fått fotfeste rundt om i verden. Det er riktignok ikke den samme type vaffelen som blir servert overalt. Mens vi i Norden nyter den tynne, hjerteformede varianten, er for eksempel den tykke, firkantede belgiske vaffelen vanligst i Amerika.

Hva minner rutene deg om?

Det vites ikke med sikkerhet når det ble vanlig å spise vafler i Norge, men vi har i hvert fall spist vafler siden Hansa-tiden. Vaffelen kom nemlig til Norge fra Tyskland, og navnet vaffel er da også utledet av det tyske ordet «Wabe», som betyr «vokskake i bikube». Neste gang du ser en vaffel, kan du tenke på at rutemønsteret kan minne om voksplatene i bikuber.

Så ofte spiser vi vafler

At nordmenn liker vafler, er det ingen tvil om. Men hvor stor er egentlig kjærligheten til vaffelen? Det kan forbruket fortelle oss noe om. Ifølge måltidsforsker Annechen Bahr Bugge spiser fem prosent av befolkningen vafler én til to ganger i uka, og hele 47 prosent spiser vafler minimum én gang i måneden. 

Pølse i vaffel og andre spesialiteter

Ellers viser statistikken at eldre spiser vafler oftere enn yngre, og at Oslo-folk spiser færre vafler enn folk ellers i landet. De største vaffelelskerne finner vi i Møre og Romsdal og trøndelagsfylkene. Vi finner for øvrig ulike vaffelspesialiteter rundt om i landet.

I Østfold er det ikke uvanlig å spise pølse i vaffel, i Bodø kan du få vaffel med egg og kaviar, og i Gudbrandsdalen kan du komme over vafler stekt med sjokoladebiter og toppet med softis – for å nevne noe.

Påske og vafler

I år faller Den store vaffeldagen på samme dag som palmesøndag. Historisk sett har vafler faktisk en viss tilknytning til påsken. Under påskefeiringen på 1200-tallet ble vafler nemlig omtalt som et kirkelig kjærlighetsmåltid i Paris. Vafler ble også brukt som en rett under fasten. Det skriver Opplysningskontoret for brød og korn.

Vaffeldagen har svensk opphav

Tradisjonen med å feire vaffeldagen har vi hentet fra Sverige. 25. mars fikk jomfru Maria budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesus-barnet. Dagen ble feiret med kakespising i både Norge og Sverige i mange år, før det etter hvert ble vanlig å spise vafler. Dette henger også sammen med at hønene begynte å legge egg igjen etter vinteren rundt denne tiden. Dermed ble det igjen stor tilgang på råvaren. 

ANNONSE