Nå er ramsløken her!

De siste ukenes finvær på Østlandet, har fått alle mulige planter til å vokse og gro. Det har bidratt til at den ettertraktede ramsløken nå står i blomst. Dette er en fantastisk fin krydderplante som vokser i kyststrøk fra Oslofjorden og opp til Trondheimsfjorden. Finner du først et felt med ramsløk, så er det gjerne rikelige mengder av planten.

Ofte kan du kjenne en sterk løklukt når du nærmer deg. Planten har en intens lukt og smak av hvitløk. Bladene på planten kan kuttes opp og brukes både i salater og sauser, og den er en utmerket ingrediens i pesto. Du kan også bruke selve blomsten på planten.

«Vill hvitløk»

Ramsløk er en løktype som blir opptil 30 cm høy. Bladene er 2–5 cm brede med lange skaft. Blomsten er hvit og stjerneformet. Bladformen kan til forveksling ligne på liljekonvallblader, men liljekonvallens blader er blankere og stivere og har gjerne en rødlig farge nederst. Liljekonvallblad har heller ikke den intense løklukten du kjenner når du lukter på ramsløkbladene. Ramsløk blir forøvrig ofte kalt «vill hvitløk».

Ramsløkpesto

Det er flere måter å lage ramsløkpesto på. Lager du den som beskrives nedenfor, får du også en god olje med ramsløksmak som bonus. Den kan du for eksempel bruke i salater eller på stekte, kokte eller dampede grønnsaker.

Ingredienser

  • 300 gram ramsløk
  • 6 dl olivenolje, extra virgin
  • 75 gram Västerbottenost
  • 3 dl valnøtter
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Bland det hele i en food processor.
  2. Sil blandingen slik at blandingen/pestoen blir mer kremet.

Ta vare på oljen som siles av. Den holder seg godt i kjøleskapet, og kan gjerne anvendes til grønnsaker og i salater.

ANNONSE