Norges mest miljøvennlige festivalmat på Øya

+
Kompass & Co serverte pannekaker på Øya. Det gjorde de også da representanter fra matbransjen og myndighetene møttes for å signere avtalen om å halvere matsvinnet i Norge. Matkonseptet til Kompass & Co er basert på overskuddsmat.

Øya-festivalen har en tydelig miljøprofil – faktisk har festivalen som mål å være blant verdens mest miljøvennlige festivaler. Det kom til uttrykk på de fleste områder under årets gjennomføring 8.–12. august, ikke minst i matserveringen.

Kun naturlige råvarer fra et bærekraftig jordbruk er godt nok for publikummet på Øya, ifølge arrangøren selv. Øya-festivalen samarbeidet også i år med lokale bønder for å få kortreiste og sesongbaserte råvarer.

Nøye utvalgte restauranter

Hundrevis av aktører søker hvert år om å få servere mat på Øya, men bare et tyvetalls får plass. Mataktørene må dele festivalens verdier i synet på mat og bærekraft, og må ha erfaring med økologisk mat og grønnsaksfokuserte retter. Ikke minst skal maten være god.

– Vi har et kresent publikum som er veldig opptatt av mat, så vi må levere på den fronten, akkurat som med bookingen av artistene. Derfor hadde vi med oss 26 av våre absolutte favorittrestauranter på Øya i år, sier mat- og miljøsjef Ingrid Kleiva Møller.

Omtalen av årets mattilbud tyder på at festivalen leverte: «Tenk om nivået på maten kunne vært like høyt i alpinanleggene og fornøyelsesparkene.», skrev eksempelvis Dagbladet i sin anmeldelse av Øya-maten.

Kortreist, økologisk og vegetarvennlig

Øyafestivalen uttrykker at økologisk matproduksjon er en naturlig del av en bærekraftig framtid, og tilbyr økologisk mat så langt det lar seg gjøre. I 2013 var Øya den første festivalen i Norge som mottok gullmerket i økologisk matservering. Det innebærer at over 90 % av alle råvarene er økologiske. Også økologisk øl, vin, kaffe og mineralvann står på menyen.

Møller forteller at vegetartilbudet i år var større enn noen gang, med en andel kjøttfrie retter på 75 %.

– Vi har også brukt en del kje og høns i år siden det er en råvare som ofte ender opp som avfall. Det er jo egentlig en kjemperessurs!, tilføyer Møller.

Minst mulig matsvinn

Som seg hør og bør for en miljøvennlig festival er også matsvinn et viktig fokusområde for Øya.

Festivalen samarbeider med blant annet Matsentralen, en veldedig forening som omfordeler overskuddsmat til vanskeligstilte på Østlandet.

– Matsentralen mottok den maten som var til overs. Det Matsentralen ikke kan ta imot, for eksempel mat hvor emballasjen er åpnet, blir distribuert blant våre frivillige, sier Møller.

Øyafestivalen velger dessuten produkter som belaster miljøet minst mulig. I år var alle tallerkener og alt bestikk miljøvennlig og nedbrytbart. Tallerkenene var til og med spiselige -  serviset er nemlig laget av hvetekli, et biprodukt fra melproduksjon. 

ANNONSE