Hvilken plantemelk passer best til kaffe?

Det har etter hvert kommet svært mange forskjellige typer plantemelk på markedet. Mange kunder forventer å kunne velge mellom flere ulike varianter når de kjøper kaffe på kaffebarer og serveringssteder. Det er derfor viktig å ha et godt utvalg.

Det er imidlertid ikke slik at alle typer plantemelk egner seg like godt i alle typer kaffe. En uegnet kombinasjon kan gi en kaffeopplevelse som er mindre god. Så hvilke varianter er det som egner seg best?

Slik er de ulike variantene

Soyadrikk er den varianten som har vært på markedet lengst. Den er en relativt nøytral variant som de fleste mener at passer godt til kaffe. Det er imidlertid også noen som mener at soyasmaken blir for fremtredende. Soyamelk anbefales til kaffe med en rund og kraftig smak, for eksempel kaffe fra Sør-Amerika. Den er også et godt alternativ for de som har nøtteallergi.

Mandeldrikk er den varianten som visstnok er mest populær på verdensbasis. Den har en søtlig og nøtteaktig smak, og passer derfor godt til kaffetyper med rund smak og innslag av nøtter, gjerne mørkbrent kaffe. Man bør imidlertid være glad i mandelsmaken for å like denne varianten.

Havredrikk har blitt mer og mer populært de siste årene. Dette er nok mye på grunn av at den har en ganske nøytral smak. Selv om man kjenner havresmaken, er den ikke påtrengende. Den er derfor perfekt når man ønsker å bevare mest mulig av de opprinnelige smakene i kaffen, men samtidig ønsker å få en litt søtere og rundere smak på kaffen.

Rismelk kan passe til mye, ettersom har en forholdsvis nøytral smak. Enkelte mener imidlertid at rismelkens smak ikke passer med kaffesmaken.

Kokosmelk er også et relativt populært alternativ, men det er viktig å være klar over at den har en svært fremtredende kokossmak. Med mindre man er veldig glad i kokos, er denne varianten derfor ikke et godt alternativ.

Steaming av plantemelk

Plantebaserte melkevarianter har en annen sammensetning av blant annet proteiner og fett enn det kumelk har. De oppfører seg derfor annerledes når de varmes opp, og vil kunne skille seg i mye større grad enn kumelk.

Dersom man tilbyr kaffedrikker som krever steamet melk, slik som kaffe latte eller cappuccino, vil det derfor lønne seg å bruke plantedrikker som er utviklet for baristabruk. Disse er nemlig tilsatt stabilisatorer, nettopp for at de skal kunne steames godt.

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE