Er egentlig «French fries» en belgisk oppfinnelse?

På en rusletur rundt Grand Place i Brussel kan du ikke unngå å se at «frites» – gjerne med en god porsjon majones – nytes av mange. At belgiere er glade i frityrstekte poteter er ingen hemmelighet, og det er godt følge til mange ulike retter, for eksempel Moule frites. Mange belgiere mener da også at det er det belgiske kjøkken som skal ha æren for dette bidraget til verdensgastronomien.

Forklaringen på at belgiske frites skal ha fått navnet «French fries» sies å være amerikanske soldater. Under 1. verdenskrig var mange amerikanere stasjonert i Belgia. De fikk også sansen for frityrstekte poteter – med og uten majones – og ga denne spesialiteten navnet «French fries» fordi belgierne i den sydlige delen av landet snakket fransk. Det ga opphavet til betegnelsen «French fries».

Ikke så enkelt

Likevel tyder mye på at dette er en litt for enkel forklaring. Den amerikanske presidenten Thomas Jefferson skal angivelig ha servert poteter på fransk maner ved en middag i Det hvite hus allerede i 1802.

Betegnelsen French fries dukker også opp i den engelske kokeboken «Cookery for Maids of All Work» som ble utgitt i 1856. Riktignok brukes betegnelsen i denne boken om tynne skiver av poteter stekt i olje. Om det også var det som ble servert ved middagen i 1802, vites ikke. Når det gjelder hvem som serverte frites i form av avlange strips er derfor fortsatt omdiskutert. Og for å komplisere bildet ytterligere: Det belgiske Frietmuseum i Brugge er rause nok til å antyde at spanjolene kan ha vært de første til å servere fries! Her er det altså rom for mange teorier og tolkninger.