Praktisk, godt og lønnsomt med frosne grønnsaker
– Det er viktig å få frem at frosne grønnsaker beholder både smak og næringsinnhold. Ved å fryse mat kan vi spise sesonghøstede grønnsaker året rundt. Dessuten kan fryste grønnsaker bidra til å redusere matsvinnet, fremhever Torbjørn Landsrød, Agricultural Specialist i selskapet.
Det er tid for høsting, og vi er med Findus for å se nærmere på innhøstingen av blomkål i Stokke. I samme område dyrkes bl.a. bønner, poteter og gulrøtter på gårder som samarbeider tett med Findus.
– Dette samarbeidet sikrer oss nødvendig tilgang på grønnsakene vi behøver i produksjonen vår, samtidig som vi sammen med bøndene har god kontroll på hele prosessen fra såing til innhøsting. Det sikrer kvalitet gjennom hele produksjonsprosessen, fremhever Landsrød.
Optimal kvalitet
Traktoren kjører i et jevnt tempo nedover åkeren, og blomkålhodene legges på samlebåndet som fører til lasteplanet hvor de legges i kasser. Kort tid etter er den innhøstede blomkålen på vei til fabrikken i Tønsberg.
– Her høster vi rundt 2,5 tonn blomkål pr. mål. Og den sorten vi produserer er nok litt større enn du finner i butikkene. Findus ønsker store planter som gir fine «buketter» i produksjonen, forteller bonde Sverre Glomstein. Ved siden av å dyrke blomkål, leverer han også bl.a. purre.
– Jeg produserer også en del potet og gulrot. Det er nødvendig å drive vekselbruk for å få gode avlinger, fremhever Glomstein. – Det er også verdt å merke seg at blomkålen sås og dyrkes i drivhus i to måneder før den settes ut på jordet. Når innhøstingen nærmer seg, har vi tett dialog med bøndene for å finne riktig tidspunkt for innhøsting. Det kan selvfølgelig variere litt i forhold til om det har vært mye eller lite sol, eller om det har vært mye eller lite regn. Derfor er det så viktig å «time» innhøstingen for å sikre optimal kvalitet, forteller Landsrød.
Økende forbruk
Etter besøket i Stokke går ferden videre sydover til en av gårdene som leverer poteter til Findus. Her treffer vi Ole Andreas Ringdal Brekke som sammen med kona Birgitte Ringdal Brekke er i full gang med potetopptaket. De to er betydelige leverandører både av poteter og gulrøtter til Findus. I år regner de med at det blir omtrent 900 tonn med poteter og 750 tonn gulrøtter som produseres på deres jorder.
Fries i ulike varianter er en betydelig produktgruppe i Findus-sortimentet, og forbruket er økende, på samme måte som forbruket av grønnsaker og grønnsaksblandinger også er økende. Første halvår viser tallene en økning på 4 %.
Av selskapets totalomsetning står offentlig sektor for rundt 44 % mens kantiner utgjør 26 %. De viktigste produktene i sortimentet når det gjelder volum av grønnsaker, er erter og gulrot-terninger. Når det gjelder blandinger, står lapskaus-blanding og brokkoli-blanding for det største volumet.
Ser vi på utviklingen, er det rene grønnsaker som øker mest mot fjoråret grunnet økt etterspørsel etter erter og aspargesbønner. Erter må forøvrig leveres fabrikken senest 3 timer etter innhøsting for å sikre mattrygghet og god kvalitet.
Mange fordeler
– Findus omsetter for rundt 1,4 milliarder, og vi har fabrikker både i Larvik og Tønsberg. Vi er opptatt av bærekraft i hele verdikjeden, og ønsker å bidra til og minimere matsvinnet i produksjonen vår. Derfor går avskjær og skrell til dyrefor, slik at alt benyttes, forteller Torbjørn Landsrød. – Vi er stolte av sertifiseringene våre, og ønsker å benytte mest mulig råvarer produsert i Norge. I dag er 80 % av råvarene norske, noe som betyr mye i et bærekraftperspektiv.
– Det er også mange fordeler knyttet til bruk av frosne grønnsaker ute på serveringssteder. Økonomisk sett er det gunstig, man sparer tid og det bidrar til å minimere svinnet. En ting er at man slipper avskjær og skrell. Den jobben er allerede gjort! Noe annet er at det ofte er enklere å ta ut den mengden man behøver og derfor slipper å kaste mat som ikke kommer til nytte. Og sist, men ikke minst; frosne grønnsaker har samme eller lavere karbonavtrykk sammenlignet med ferske grønnsaker, og grønnsaker som er fryst ned rett etter innhøsting bevarer smak og næringsinnhold helt frem til du skal benytte dem i matlagingen.