Denne robotkokken har lært seg å smake på maten

Roboter på kjøkkenet er ikke lenger et nytt fenomen. Roboter som lager ramen, klargjør retter for takeaway, tapper øl og kvalitetssjekker osteprodukter – listen har etter hvert blitt ganske lang. Nytt er imidlertid robotkokker som kan smake på maten og fortelle når den er tilstrekkelig saltet.

Det er forskere ved Cambridge University som har klart å lage en robot som kan smake salt og andre ingredienser i matretter. Poenget med slike robotkokker er selvsagt at de ikke bare skal kunne lage maten, men at de også skal kunne smake på den for å være sikker på at den smaker godt. Snakk om å leve i fremtiden!

Etterlignet tyggeprosessen

Oppfatningen av smak hos mennesker er en kompleks prosess. Både lukt, utseende, tekstur og temperatur påvirker hvordan vi oppfatter maten. Og når vi tygger, endrer både smak og tekstur seg. Den britiske forskergruppen ønsket derfor å gjenskape en realistisk prosess med tygging og smaking – i et robotsystem.

I forskernes eksperiment har robotkokken smakt på ni forskjellige varianter av en enkel rett bestående av eggerøre og tomater – tilberedt med ulike mengder salt og tomater – på ulike stadier av tyggeprosessen. For å etterligne teksturendringen som forårsakes av tygging, puttet forskerne maten i en blender. Roboten laget deretter «smakskart» over de forskjellige oppskriftene og tyggestadiene.

Forskerne fant at denne tilnærmingen gjorde at robotens evne til å vurdere saltinnholdet i retten ble betydelig forbedret, sammenlignet med roboter som bare smakte på matretten da den var ferdig tilberedt. I eksperimentet kunne nemlig roboten «se» forskjellen i maten da den ble tygget, noe som forbedret evnen til å vurdere smaken.

Er automatisert matlaging fremtiden?

En god kokk er helt avhengig av smakssansen sin gjennom hele matlagingsprosessen for å kunne balansere de ulike smakene i en rett. Og på samme måte, gjennom å smake på matrettene den lager, vil denne roboten kunne lære seg å bli en bedre kokk. Målet med forskningen er at slike robotkokker etter hvert skal kunne være i stand til å produsere mat som ikke bare smaker godt, men som også kan tilpasses individuelle smakspreferanser.

Kilde: cam.ac.uk

 

ANNONSE