Ærverdige Olympen: – Lompa er et hus for alle

+
Olympen har også en sommerterrasse som har en egen meny.

Midt på Grønland finner vi Olympen – restauranten som på folkemunne kalles ‘Lompa’. Bygningen ble oppført i 1892 av Schous Bryggeri, under navnet Olympen Christiania Morskabsteater. I 1904 ble det etablert restaurant og kafé i bygget, og siden den tid har Olympen vært et serveringssted.

Olympen har blitt renovert flere ganger, men byggets historie er fremdeles godt synlig i lokalet. Interiøret er preget av mørke farger og flotte lysekroner, men det mest storslagne er likevel maleriene som pryder veggene, malt av Hans Backer i 1928.
– Bygget har en lang historie, og den passer vi på å ta vare på, sier daglig leder Christian Steinsholm til SMAKmagasinet. – Vi serverer klassisk skandinavisk husmannskost, slik det alltid har vært gjort på Olympen. Likevel prøver vi sakte, men sikkert å gjøre spisestedet litt mer moderne for å treffe nye kundegrupper.

En sammensmelting av klassisk og moderne

Olympen ble kjøpt opp for et års tid siden av Fru Haugans Hotel i Mosjøen. Selv om lokalet fikk et lite ansiktsløft, forble konseptet uforandret.
– Vi har en del stamgjester, som vi ikke ønsket å «skremme» bort. Olympen er så godt kjent i området at det var viktig å ikke gjøre noen drastiske endringer. Men selv om vi har valgt å beholde tradisjonene, er det likevel rom for å modernisere oss litt, sier Steinsholm. – For å tiltrekke oss nye kunder har vi derfor valgt å gjøre noen tvister på de klassiske rettene. Vi våger oss stadig lenger bort fra det gamle, og prøver å tilpasse oss det kundene vil ha.

På Olympen finner vi også Pigalle – Norges første nattklubb, som ble åpnet i 1965. I 2015 ble klubben pusset opp til en cocktailbar, og har nå igjen fått en oppdatering.
– Vi gjorde en del endringer på Pigalle, og stedet har nå fått litt mer preg av nattklubb igjen – vi har blant annet bygget en DJ-booth. Pigalle er på mange måter det moderne motstykket til Olympen, sier Steinsholm. – Vi har også en sommerterrasse, som virkelig er en skjult perle. Den minner litt om en terrassekafé, og har en egen meny. Vi har altså mye å spille på med tre så forskjellige steder, noe som betyr at alle kan finne noe de liker her. Det er ikke så mange som vet om sommerterrassen ennå, men forhåpentligvis finner flere den til sommeren!

Rekrutteringsutfordringer

Som for bransjen generelt, har de to siste årene vært tøffe for Olympen.
– Pandemien har selvfølgelig vært utfordrende. Jeg var selv permittert i begynnelsen, sier Steinsholm. – I tillegg er det en stor utfordring at bransjen mangler fagfolk. Rekruttering har lenge vært en utfordring, og pandemien har gjort det enda vanskeligere. På toppen av det hele ble det også mangel på utenlandsk arbeidskraft på grunn av stengte landegrenser.

– Hvordan har det gått med rekrutteringen etter gjenåpningene?
– Etter gjenåpningen i september trengte alle serveringssteder folk, og vi merket mangelen på fagfolk ekstra godt under julebordsesongen, sier Steinsholm. – Etter den siste gjenåpningen er nok den største utfordringen at vi er svært sårbare for sykdommer. Vi er i en rolig periode og har derfor ikke så mange ansatte, men det er mye sykdom for tiden. Siden vi jobber så tett når vi er på jobb, er sannsynligheten stor for at smitten sprer seg dersom noen blir syke. Det er utfordrende.

Positive tider i sikte

Likevel er gleden stor over at alle restriksjoner er fjernet, og at hverdagen endelig – etter to lange år – er normal igjen.
– Jeg er nok mer optimistisk nå enn noen gang. Vi ser for oss en bedre vår- og sommersesong, hvor vi blant annet kan gjennomføre arrangementer, slik som Tom Waits-løpet. Vi føler at den gamle forutsigbarheten nå er tilbake, og det er utrolig deilig, sier Steinsholm. – Jeg gidder faktisk ikke bekymre meg for nye nedstenginger eller restriksjoner – det er jeg ferdig med. Jeg tenker kun fremover, og fra nå av skal vi holde oss åpne!

Også kundene er positive, og Steinsholm sier at de merker at folk ikke lenger er redde.
– Folk vil ut, og tar seg gjerne råd til en ekstra rett, og kjøper kanskje en hel flaske vin i stedet for bare ett glass. Dette er nok en kombinasjon av at man har skjønt at man må kose seg når man kan, og at man har savnet å gå ut, sier han. – Det er så fint å kunne drive Olympen helt normalt igjen! For de nye eierne blir dette det første normale året, og for de ansatte er det godt å ha en trygg arbeidshverdag igjen. Selv om vi har lært en del de siste to årene, er det utrolig deilig at det er over nå, avslutter Christian Steinsholm.

ANNONSE