Stroh: Marinedrikken fra Østerrike

Det heter seg at alle veier fører til Rom. Denne artikkelen fører imidlertid til Stroh, som lager en av Østerrikes egenproduserte rom. Krydret og sterk er den også.

Det ligger liksom en aura av eventyr rundt brennevinet rom. Det er som om du ser for deg sjørøvere med trebein og papegøye på skulderen. Eller britiske marineskip i kamp mot Napoleons sjøfarende plageånder. Romtradisjonen i Royal Navy strekker seg helt tilbake til 1655, da den britiske marinen underla seg Jamaica; allerede kjent for sin rom.

Blandet med krutt

Tradisjonen med en daglig støyt til mannskapet var riktignok allerede på plass, men til nå hadde britene brukt fransk brandy. Med Jamaica «på laget», ble brandy prompte erstattet med «egenprodusert» rom. Legenden vil videre ha det til at for å teste drikkens effekt, ble en slurk eller to blandet med krutt. Kunne det nå fuktige kruttet likevel antennes, var drikken sterk nok! Den dag i dag deles det ut rom til mannskapet på det britiske samveldets marineskip, men nå kun ved helt spesielle anledninger.

Østerrike-Ungarn

Men; dette skal handle om Østerrike. Dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn hadde også sin marine, og her trengtes det også rom – fortrinnsvis egenprodusert. Problemet var imidlertid at dobbeltmonarkiet manglet kolonier som kunne levere sukkerrør til produksjonen.

Løsningen ble å erstatte sukkerrørene med rotfrukten sukkerete, pluss litt smakstilsetninger. Det var dette som brenneriet til Stroh gjorde. Stroh, oppkalt etter grunnlegger Sebastian Stroh, hadde jobbet med alkoholholdige drikkevarer siden 1832, men det var først flere tiår senere at romproduksjonen tok til.

Særegen og populær smak

Den østerrikske romvarianten fikk betegnelsen Inländer-Rum, og fikk – på grunn av sine særegne råvarer – en like særegen smak, og en duft av vanilje. Strohs innenlandske romvariant ble fort populær, og vant sågar gull under verdensutstillingen i Paris i 1900.

Stroh er fremdeles en markant leverandør av rom, med styrkevarianter på 40 og 60 prosent, i tillegg til den for det norske markedet uaktuelle 80 prosent-varianten.

Beskyttet opprinnelsesbetegnelse

Den for Østerrike unike Inländer-Rum er nå en beskyttet opprinnelsesbetegnelse innenfor EU. For å kunne kalle en drikk Inländer-Rum, må den altså produseres helt og fullt i Østerrike. Interessant nok må den også produseres fra sukkerrør-melasse, til tross for at Inländer-Rum ble til som et resultat av mangelen på nettopp sukkerrør. Den opprinnelige smaken – preget av sukkerbete – må derfor gjenskapes via omveier.

Så hva kan vi bruke drikken til?

På kontinentet er Stroh vel så viktig i bakervarer som i glasset. En god og varm drikkevariant er imidlertid Hot Toffee, der du legger et par fløtekaramellkuber i koppen, og fyller på med Stroh-rom og varm melk. Et kjøligere alternativ er Alp Mama, der Stroh 60 ristes sammen med limejuice, bananlikør, sukkerlake, ripsmarmelade og litt balsamico, og siles over i et glass. Toppes med mørkt øl, og dekoreres med litt banan og timian.

Stroh byr også på en Jagertee, som er et konsentrat som skal blandes ut i varmt vann.

Les om flere spennende drikker du ikke visste at du måtte ha:

ANNONSE