App finner frem til restauranter uten støy

Kjenner du igjen opplevelsen av å skulle nyte et bedre måltid på restaurant sammen med gode venner, men hvor bakgrunnsstøy gjør samtalen vanskelig? Den amerikanske appen SoundPrint er utviklet med nettopp dette problemet for øret.

Ifølge amerikanske undersøkelser er plagsom støy den faktoren som flest restaurantgjester klager på. Overdreven støy høster derfor fler klager enn både servicenivå og kvalitet på mat og drikke. 

Kafeer og restauranter verst på støy

Ifølge Helsepolitisk barometer 2019 er kafeer og restauranter de stedene der flest nordmenn (46 prosent av de spurte) har størst problemer med å høre hva som blir sagt. 30 prosent har forlatt en restaurant eller kafé på grunn av støy. I aldersgruppen 30–44 år ligger andelen på 36 prosent. 

Nå har SoundPrint-appen kommet lydfølsomme gjester i USA til unnsetning.

Vanskelig å vite hvilke steder som er støysvake

Det hele startet da en herre ved navn Gregory Scott Farber lette etter et passende sted å ta med en date. Gregory, som hele livet har hatt nedsatt hørsel grunnet sykdom i barneårene, fant at selv Google var ute av stand til å peke ut relativt støysvake serveringssteder i storbyen der han bor. Derfor tok han initiativ til utviklingen av appen SoundPrint.

Måler støynivået

Med SoundPrint kan du måle støynivået der du er ved hjelp av mobiltelefonen. Lydmålingen kan du deretter laste opp til en database. Det er denne brukergenererte databasen som – når tilstrekkelig antall gjester tar appen i bruk – kan vise vei til serveringssteder med et levelig støynivå.

Hørselshemmedes Landsforbund er på saken

Foreløpig fungerer SoundPrint primært i enkelte amerikanske byer, selv om gjester i andre land også har tatt appen i bruk. I Norge arbeider Hørselshemmedes Landsforbund med en liknende app.

Aftenpostens Osloby-redaksjon skriver at det hagler inn med e-poster til dem om bråkete spisesteder. 

I Restaurantguiden har avisen laget en oversikt over stille og rolige spisesteder i Oslo, uten høy musikk og dårlig akustikk. 

ANNONSE