Sabla bra servering av nyttårschampagnen

Mange spretter champagne på nyttårsaften, men de færreste finner frem sabelen... Her ser du noen av Norges beste servitører sprette champagne på en ekstraordinær måte.

SMAKmagasinet ønsker alle sine lesere en god nyttårshelg! 

Sablering av champagne er en av konkurranseoppgavene i NM for servitører. Hvis du selv vil imponere gjestene, kan det lønne seg å øve litt før du skal sablere for et publikum... 

Se og lær av NM-servitørene! I videoen ser du hvordan deltakerne i NM 2017 håndterte oppgaven.

Hva menes med sablering?

Uttrykket sablering kommer av at man tradisjonelt bruker en sabel til å kappe toppen av champagneflasken. Det er det store trykket i flasken som gjør dette mulig.

Du trenger imidlertid ikke en sabel for å sablere, men om du er nybegynner, er det en fordel å bruke en tung kniv; en kokkekniv kan for eksempel fungere fint.

Slik gjør du det:

  • Det er viktig at flasken er kald
  • Ta vekk metallfolien rundt flaskehalsen
  • Finn skjøten som går fra bunnen av flasken og opp til toppen
  • Legg sabelen skrått mot skjøten
  • Hold godt i flasken
  • Når du fører knivbladet langsmed skjøten og opp mot flasketoppen, er det viktig å være rask og bestemt
  • Når sabelen treffer ringen rundt flaskehalsen – hvis sableringen er vellykket – blir toppen kappet av med et rent kutt

Servitørene du ser i videoen er Sara Bjerkelund, Erling Nordås, Rolf E. Wenstad, Birk Torp og Kristoffer Aga. 

ANNONSE