Fra bilmekanikere til skjenningbakere på Røra bakeri



Skjenning er kanskje ikke noe man spiser hver dag, men for mange er det synonymt med fest. Det søte, trekantede flatbrødet har røtter tilbake til 1800-tallet på Innherred, og er en uunnværlig følgesvenn til sodd – Trøndelags festmat nummer én.
Der det tidligere var egne bakstekoner som reiste fra gård til gård og stekte skjenning over vedfyrte takker, er det i dag kun noen få aktører igjen som viderefører tradisjonen med skjenning. Én av dem er Røra bakeri på Inderøy.
– Spørsmålet om å starte opp et skjenningbakeri dukket opp allerede på slutten av 80-tallet, forteller Frode Neergård, daglig leder på Røra bakeri. – Samtidig som soddproduksjonen økte, gikk produksjonen av skjenning ned. Det ble derfor et skrikende behov. Bakeriet ble etablert i 1993, og året etter var produksjonen i gang for fullt i det som tidligere var det gamle potetlageret på gården.
Inderøys Reodor Felgen
Da bakeriet startet opp, fantes det ikke produksjonsutstyr for å lage skjenning. Løsningen var enkel: å lage alt selv.
– Det var far og søskenbarnet hans som startet bakeriet, og de var bilmekanikere. Jeg er utdannet servicetekniker innen radio og TV. Så det er ingen av oss som har bakerbakgrunn, sier Frode og ler. – Vi brukte alt fra klesklyper og bildeler til bagasjebånd fra flyplasser. Ingenting var for sært til å brukes. Det viktigste var å lage maskiner som kunne gjenskape de tradisjonelle håndbevegelsene som kreves for å lage skjenning. Skjenningdeig er vanskelig å jobbe med maskinelt, men vi måtte bare gjøre så godt vi kunne, og fikk det etter hvert til.
Siden den tid har utstyret bare blitt bedre.
– De første 4 årene var det noen som stod og skar opp skjenningen for hånd, hver eneste dag. Nå er det heldigvis en maskin som gjør det. For 4 år siden satte vi også inn nye produksjonslinjer, sier Frode. – Den aller første dagen produserte vi 6 kg skjenning. De som lager skjenning for hånd, vet hvor mye dette er. Rekorden vår nå er 220 kg på én dag, og årsproduksjonen ligger på omtrent 25 tonn.
Produksjon med respekt for tradisjon
I 2006 fikk skjenningen «beskyttet opprinnelsesbetegnelse». Det betyr at produktet må lages slik det ble laget «i gamle dager», etter tradisjonelle oppskrifter. Skjenning er derfor historisk verdifullt, og Frode og resten av gjengen på Røra bakeri har stor respekt for opprinnelsen.
– Deigen består av 40 prosent havremel, som dyrkes og males her, og 40 prosent potet som kommer fra enten kommunen eller nabokommunen, sier Frode. – Vi bruker også knust skjenning i melblandingen. Det som ikke er fint nok for salg, gjenbrukes. Mye deigavskjær brukes også neste dag. I løpet av ett år er det nesten 1,5 tonn som går tilbake til produksjonen.
Før stekingen strykes det på en blanding av melk og sukker. Det er dette som gir både den karakteristiske søtsmaken og skinnet.
– Det er jo nettopp her navnet kommer fra. «Skjenn» betyr å skinne, forklarer Frode. – Det er mange små triks som gjør at skjenning blir skjenning. For eksempel er mønsteret veldig viktig – ikke bare for utseendet, men også for at deigen ikke skal krympe og boble seg. Kjevlen vi bruker er 3. generasjon, men den har blitt vesentlig oppgradert siden starten.
Kvalitet og kreativitet i kombinasjon
Produksjonen skjer fire dager i uka, og de kan passere 600 pakker på en god dag. Men selv om skjenning er hovedproduktet, har de også andre varer i porteføljen.
– Vi produserer omtrent 8 tonn flatbrød i året, og har også startet så smått med potetkake. Det som fantes i butikken var rett og slett ikke bra nok, for det skal være tradisjonelt, sier Frode. – I tillegg lager vi havrekjeks, «Gograinn» (kaffekjeks) og granola med avskjær fra skjenningproduksjonen, samt sjokoladekjeks.
Det ligger mye stolthet og innovasjon bak produktene som lages på Røra bakeri. Med et sterkt fokus på tradisjon og kvalitet, kombinert med en helt unik evne til å finne kreative løsninger, har de klart å bevare en viktig del av den trønderske matarven – samtidig som de har modernisert produksjonen.
– Det viktigste for oss er å holde kvaliteten høy og være tro mot tradisjonene. At vi er tre mekanikere som skulle ende opp med å utvikle en hel produksjonslinje for skjenning, er det vel ingen som hadde trodd – men det er kanskje nettopp derfor vi fikk det til, avslutter Frode med et smil.
Skjenning og flatbrød fra Røra bakeri er tilgjengelig på askoservering.no.