Slik kombinerer du mat og te

De fleste serveringssteder er flinke til å kombinere mat og vin. Dette hever hele smaksopplevelsen, og bringer frem det beste fra både maten og vinen. Men visste du at det er mulig å gjøre det samme med mat og te?

Selv om det fortsatt ikke er spesielt vanlig å drikke te sammen med mat, er dette en oppadgående trend. Stadig flere nordmenn drikker og nyter te dagli. Mange serveringssteder har imidlertid kun et par forskjellige tetyper å velge mellom, gjerne i form av teposer med lav kvalitet. Dersom man investerer litt tid og penger i bedre og mer gjennomtenkt te, vil man imidlertid kunne tilby gjestene sine en helt unik smaksopplevelse.

Generelle regler for å kombinere mat og te

Det er vanlig å dele te inn i seks ulike kategorier: grønn, svart, hvit, oolong, gul og fermentert te. I tillegg har man aromate, som er te tilsatt smaks- og aromastoffer, og såkalte tisaner – bedre kjent som urtete og fruktte.

Tommelfingerregelen når man skal kombinere mat og te, er å kombinere lignende smaksprofiler. Det betyr at man bør servere en kraftig og krydret te til kraftig og krydret mat, men en fruktig og lett te til en fruktig og lett dessert. Men også kontrasterende smaker kan komplementere hverandre godt, så det kan lønne seg å teste ut ulike smakskombinasjoner med de rettene man har på menyen.

Grønn te

Generelt sett har grønne teer mye smak av gress, jord og andre vegetabilske paletter. Det betyr at grønn te passer godt med vegetarretter, salater, milde grønne karriretter og andre lette kyllingretter.

Det kan imidlertid være store forskjeller mellom ulike grønne teer. For eksempel har japanske teer, slik som gyokoro og sencha, mye innslag av sjøsmaker. Det betyr at de passer ekstra godt til sushi og annen sjømat. En del kinesiske grønne teer har derimot ofte mer røykpreg, slik som gunpowder, og disse passer bedre til kylling.

Svart te

Svarte teer har ofte en kraftig smaksprofil. De kan derfor gjerne serveres sammen med rike matretter, slik som stekt biff, lam og vilt, samt tunge pastaretter som lasagne. Mange svarte teer passer også godt sammen med sterk mat, blant annet en del meksikanske og indiske retter. Ellers er svart te også godt sammen med frokostmat – det er tross alt en grunn til at English breakfast tea er så populært!

Hvit te

Hvite teer er de mildeste og mest delikate teene vi har, og de kan derfor fort bli overdøvet av andre smaker. De passer derfor best å servere med milde og delikate matretter, slik som for eksempel hvit fisk, milde oster og lette, friske desserter.

Oolong-te

Oolong er den tetypen som har størst spenn; mens noen oolong-teer minner mer om grønn te, ligner andre mer på svart te. De lyseste oolong-variantene kan derfor behandles omtrent som grønn te, mens de mørkeste kan behandles som svart te. Utover dette er oolong-teer gjerne ganske røykpreget og komplekse, og kan derfor gjerne serveres ved siden av matretter med mye urter, røkte oster, røkt kjøtt og fruktige desserter.

Gul te

Gule teer er en type halvfermentert te som kommer fra Kina. Den produseres på omtrent samme måte som grønn te, men har en lengre tørkefase, noe som gjør at den mister den kraftige gressmaken som kjennetegner grønn te.

Gul te er ikke spesielt vanlig i Norge, men dersom du tilbyr det, kan de gjerne serveres med østers eller reker.

Fermentert te

Fermenterte teer har en kraftig smaksprofil. De har lite bitterhet, og kraftig preg av jordlige noter. Disse teene kan derfor gjerne serveres sammen med kraftige matretter med mye fett. For eksempel passer pu’erh-te, den mest kjente fermenterte tetypen, godt med stekt kjøtt og modne oster.

Aromate og tisaner

Begrepet ‘aromate’ er svært vidt, ettersom det omfavner absolutt all (ekte) te som er tilsatt smak og/eller aroma. Her finnes det altså enorme smaksvariasjoner. Det samme gjelder tisaner. For disse tetypene er det derfor vanskelig å trekke noen slutning om hva slags matretter de passer sammen med – her må man rett og slett bare smake seg frem!

En grei tommelfingerregel er imidlertid at aromate og tisaner godt kan serveres sammen med komplekse desserter, mørk sjokolade og kaker. Enkelte aromateer, slik som Earl Grey, passer også godt med røkt kjøtt. Ellers kan aromateer og tisaner fort overdøve matens smak, så det aller beste er å servere maten med rene teer.

 

Les mer om te på whatsthetea.no!

ANNONSE