Guds tråd – verdens særeste pasta

Barilla måtte kaste inn håndkleet. Jamie Oliver ga opp etter to timer. Å lage Guds tråd er ingen spøk. Vi snakker pasta for de utvalgte.

Vi skal til Sardinia, for nå skal det dreie seg om Su Filindeu – som Guds tråd heter på originalspråket Sardo. Su Filindeu er en i utgangspunktet enkel pasta – ingrediensene er kun semule, vann og salt – som i praksis er umulig å lage. Nesten. For øyeblikket er den kun tre mennesker i verden – alle kvinner – som kjenner teknikken. Alle tre er i familie, og tilhører slekten Abraini. Når du leser dette, kan antallet Guds tråd-kyndige ha økt til fire eller fem. Alt avhenger av hvor kjapt nye kvinnelige generasjoner Abraini får teknikken til å sitte.

Hvordan?

Det starter med en semule-deig, som eltes og eltes, og eltes igjen, til den føles som modelleringsleire. «Det vanskeligste med teknikken er å lære å forstå deigen med hendene», uttaler Paola Abraini til BBC. Litt salt vann på fingrene gjør deigen mer elastisk. Trenger deigen mer fuktighet, dyppes fingrene i vann uten salt.

Når hendene forstår at deigen er klar, brukes fingertuppene til å dra deigen ut. Den strekkes, bøyes, brettes og deles. Til slutt ender man opp med 256 strå med råpasta, så legges på kryss og tvers – i tre lag – over en rund form. Så bærer det ut i Sardinias stekende sol, for modning og tørking. Før servering kokes den i kraft fra fårekjøtt, blandes med raspet pecorino-ost, og serveres som en tykk og kraftig suppe.

Men verken Guds tråd eller suppe er for hvem som helst. For å smake herligheten, bør du ta en av de to pilegrimsreisene som hvert år går fra hovedstaden Nuoro til landsbyen – og kommunen – Lula. Til fots eller til hest! Reisen går helt frem til helligdommen San Francesco di Lula, og poenget er å minnes den ikke ukjente katolske helgen og ordensgrunnlegger Frans av Assisi. Ved reisens slutt kan du altså få smake Guds tråd, i ost og kraft.

Hvorfor?

Ingen vet med sikkerhet hvordan – eller hvorfor – denne skikken oppsto. Legenden sier at en lokal kjeltring – en gang på 1600-tallet – gjemte seg i området der ovenfornevnte helligdom ligger i dag. Dette for å slippe unna en drapstiltale som han – også ifølge legenden – var uskyldig til. Med tiden ble også anklagerne overbevist om rømlingens uskyld. Og trakk dermed både anklage og tiltale. Som takk til det guddommelige bygget kjeltringen en enkel steinkirke.

Flere hellige bygg har erstattet hverandre siden den tid. Den vakre, hvite kirken du møter i dag, ble bygget en gang på slutten av 1700-tallet.

Tilbake til Guds tråd. Legenden sier at da pilgrimmene startet sine vandringer til helligdommen utenfor Lula – en reise på 33 kilometer – var de i behov av et godt og nærende måltid ved ankomst. Og det er altså her at verdens særeste pasta skal ha sin opprinnelse.

Men det vi vet med sikkerhet, er at familien Abraini har laget Guds tråd i hundrevis av år. Bare det er verdt en pilegrimsreise eller tre.

Kilder: Gastro Obscura, BBC, Wikipedia

ANNONSE