Elektriske spisepinner skal redusere saltinntaket

Det er ingen hemmelighet at et for høyt saltinntak kan være helseskadelig. Av den grunn bør man redusere saltinntaket til 5 gram om dagen, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Likevel er saltkonsumet altfor høyt i de aller fleste land. I Japan er gjennomsnittskonsumet av salt på 10 gram om dagen, og det var dette som var bakgrunnen for de elektriske spisepinnene.

Den nye japanske oppfinnelsen er et samarbeid mellom Meijiuniversitetet i Tokyo og mat- og drikkevareprodusenten Kirin Holdings. Målet med oppfinnelsen er å kunne redusere saltmengden som brukes i japanske retter.

Slik fungerer spisepinnene

De elektriske spisepinnene skaper en kunstig smak av salt ved å bruke elektrisk stimulering. Den svake strømmen justerer funksjonen til ionene i enkelte stoffer, blant annet natriumklorid og natriumglutamat. Natriumioner overføres da fra maten til munnen via spisepinnene, og det er dette som gjør at den oppfattede smaken endres. Faktisk kan spisepinnene forsterke saltsmaken med hele 50 prosent!

I kliniske tester var tilbakemeldingene at de elektriske spisepinnene gjorde at saltredusert mat fikk en forbedret og rikere smaksprofil. Denne forskningen åpner opp for å kunne bruke elektrisk stimulering også i andre kjøkkenredskaper, slik som gafler, skjeer og boller, for å gi bedre smaksprofil til saltredusert mat. Teknologien kan brukes som en del av tiltaket for å redusere saltinntaket i befolkningen, uten at det går ut over smaksopplevelsen.

ANNONSE