Den viktigste ingrediensen i cocktails

Med unntak av alkoholen, er det spesielt én ingrediens som er essensiell i cocktails: sukkerlake. Dette er en ingrediens som brukes i de aller fleste drinker, og som fungerer som et nøytralt søtningsmiddel i alt fra daiquiri til iskaffe.

Grunnen til at man bruker sukkerlake fremfor rent sukker i cocktails, er fordi det er vanskelig å få sukkeret til å løse seg opp i kald drikke. Bruker man rent sukker, vil man som oftest ende opp med sukkerkorn i drinken. Ikke bare er dette ubehagelig, men sukkeret vil heller ikke klare å gjøre jobben sin.

Sukkerlake i ulike varianter

På sitt mest grunnleggende består sukkerlake av 1 del sukker og 1 del vann, som varmes opp til sukkeret er fullstendig oppløst. Deretter avkjøles sukkerlaken, og vips! så er den klar for å brukes i alle typer drinker. Det er dette som på engelsk heter ‘simple syrup’. 

Ut fra denne klassiske oppskriften, kan man lage en rekke ulike varianter. Rik sukkerlake (‘rich simple syrup’) brukes i drinker hvor man trenger sødme, men ønsker å minimere utvanningen av drinken. Dette lages på samme måte som vanlig sukkerlake, men med dobbelt så mye sukker som vann. Denne sukkerlaken gir mer tyngde og en rundere munnfølelse til drinker.

En annen variant er demerarasirup. Denne er identisk med vanlig sukkerlake, men i stedet for vanlig sukker, bruker man demerarasukker. Dette er et gyllenbrunt sukker som kan minne om brunt sukker, men som er noe fruktigere og mildere på smak.

To andre varianter er honningsirup og agavesirup. Disse lages på samme måte som klassisk sukkerlake, med henholdsvis honning og agave i stedet for sukker. Både honning og agave er vanskelig å blande inn i kalde drikker, til tross for at de er flytende. Derfor er det vanlig å lage sirup av dem.

Smaksatte varianter

Det er også mulig å lage smaksatt sukkerlake, og her er det virkelig bare fantasien som setter grenser. Fremgangsmåten er enkel: Ha de ulike ingrediensene sammen med sukkeret og vannet i kjelen før du koker det opp, og sil deretter ut ingrediensene. Hva med å bruke chilipepper, jalapeño eller ingefær for å gi cocktailen et lite kick? Eller vaniljestang for å gi en mild og rund smak av vanilje? Andre populære smaksatte sukkerlakevarianter er kanel, mynte, basilikum og te.

Her kan man variere sukkerlaken i det uendelige, og sette personlige preg på klassiske cocktails. Å kunne tilby helt unike drinker er et godt trekkplaster for alle serveringssteder som har en drinkmeny, og det er i tillegg en ypperlig mulighet for mersalg. Eksperimenter derfor gjerne med ulike ingredienser og se hvilke smakskombinasjoner som fungerer i ulike cocktails.