Bør man investere i modulære espressomaskiner?

Espressomaskinen har vært en viktig investering for kaféer og serveringssteder siden den første prototypen dukket opp i 1884. I dag er den kanskje et av de viktigste innkjøpene man kan gjøre dersom man har kaffe på menyen. Espressomaskinen skal både være av høy kvalitet og lage god espresso, i tillegg til at den for mange serveringssteder er en viktig del av interiøret.

Et relativt nytt konsept som har begynt å dukke opp, er imidlertid såkalte modulære espressomaskiner. Dette er rett og slett espressomaskiner som består av ulike moduler; i stedet for én maskin som både lager espresso, steamer melk og har vannuttak, har man separate enheter som har hver sin spesifikke funksjon. Men er disse bedre enn klassiske espressomaskiner?

Fordelene med modulære espressomaskiner

Både klassiske og modulære espressomaskiner har en del fordeler og noen ulemper. En av de store fordelene med modulære espressomaskiner er selvsagt at de tar mindre plass på disken. De små modulhodene installeres på benken, mens selve maskinene installeres under benken. Kundene vil derfor kun se gruppehodene, steamestaven og vannuttaket, noe som gjør at disken blir mer åpen og ser ryddigere ut. Modulenes utseende kan også tilpasses serveringsstedets interiør.

I tillegg kan modulære espressomaskiner gi bedre kontakt mellom baristaene og kundene, rett og slett fordi det ikke er en stor espressomaskin mellom dem. Det vil også være enklere for kundene å følge med på at kaffen lages, noe som kan gi en bedre kundeopplevelse. 

En annen fordel er at man enklere kan tilpasse espressomaskinen etter behovet man har. Kanskje trenger man ikke like mange vannuttak som steamere og espressomoduler. Med modulære maskiner kan man for eksempel installere tre espressomoduler, to steamere og ett vannuttak – alt etter hvilket behov man har.

Modulære espressomaskiner har ikke noen dårligere kvalitet enn klassiske espressomaskiner. De fleste har integrert skjerm, slik at man enkelt kan tilpasse fremgangsmåten og stille inn ulike ekstraksjonsvariabler, slik som for eksempel vanntemperatur, ekstraksjonshastighet og trykk. Samtidig er det enklere – og billigere – å reparere én enkelt modul fremfor en hel espressomaskin, dersom noe ikke fungerer som det skal. Det er også enklere å rengjøre modulene.

Ulempene med modulære espressomaskiner

Til tross for at de modulære espressomaskinene har en rekke fordeler, har de også noen ulemper. Den største ulempen er nok prisen; modulære espressomaskiner koster nemlig vesentlig mer enn klassiske espressomaskiner. Dersom man har nok benkeplass til en klassisk maskin, vil det nok derfor ikke lønne seg å investere i en modulær espressomaskin.

For mange serveringssteder er også espressomaskinen la pièce de résistance, og er en viktig del av stedets estetiske uttrykk. Dersom man velger en nøye uttenkt espressomaskin som komplementerer serveringsstedets interiør og atmosfære, kan den bli et slags samlingspunkt for kundene. Dette vil igjen kunne heve kundeopplevelsen. 

Mange serveringssteder har heller ikke espressomaskinen stående synlig for kundene. I disse tilfellene er det nok heller ikke noe poeng å skaffe seg en modulær espressomaskin, så lenge man har plass til en klassisk maskin.

ANNONSE