Kan man spise seg frisk og smertefri?

Det er ingen tvil om at kosthold og helse er tett knyttet sammen. Men i nøyaktig hvor stor grad påvirker kostholdet helsen? Kan man for eksempel spise seg til mindre smerte?

Det finnes fem såkalte «blå soner» i verden – Okinawa i Japan, Ikaria i Hellas, Sardinia i Italia, Nicoya på Costa Rica og Loma Linda i California. Dette er områder hvor befolkningen lever lenger og er generelt friskere. Så hvorfor er det slik? Hva er det som gjør at disse menneskene er friskere enn andre? Forskning viser at årsaken ligger i kostholdet.

Slik ser et betennelsesdempende kosthold ut

Sammenhengen mellom kosthold og helse har fått økt oppmerksomhet. Dette er spesielt viktig ettersom det typiske vestlige kostholdet inneholder mye ultraprosessert mat. Denne maten kan øke inflammasjon i kroppen, noe som igjen kan føre til kroniske smerter. Samtidig kan høyt inntak av ultraprosessert mat resultere i sykdommer som diabetes, kreft, hjertesykdommer og autoimmune sykdommer.

Menneskene i de blå sonene har derimot et betennelsesdempende kosthold. Dette innebærer at de spiser mye uprosessert og naturlig mat, og en stor del av kostholdet deres er plantebasert. Frukt og grønnsaker inneholder blant annet mye antioksidanter, vitaminer og mineraler, som alle bidrar til å redusere inflammasjonen i kroppen. Fettet som finnes i nøtter, frø og avokado har også denne effekten. Men også animalske produkter som fet fisk, som jo har et høyt innhold av omega-3-fettsyrer, er en viktig del av et slikt kosthold.

Dette betyr imidlertid ikke at et betennelsesdempende kosthold vil kunne fjerne all smerte. Den generelle livsstilen har også en innvirkning på inflammasjon i kroppen. For eksempel er det også viktig med regelmessig mosjon og nok søvn.

Kilde: forskning.no

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE