Bocuse d’Or: Sølv til Filip A. Bendi

Etter en fantastisk prestasjon i årets Bocuse d’Or ble det sølvmedalje til Filip August Bendi, og med det befestet han Norges posisjon som mestvinnende nasjon i denne prestisjefylte konkurransen. Med denne sølvmedaljen har Norge totalt sett 13 medaljer mens Frankrike er nest beste nasjon med 11.

Det ble denne gang Danmark som erobret gullmedaljen, mens Ungarn tok bronse. Sverige ble hedret med «Special prize for theme on platter». Vertsnasjonen Frankrike fikk «Special prize for feed the kids menu». I tillegg ble det utdelt en egen Commis-pris. Den gikk til norske Leon Haarberg Nilsen.

Hårfine marginer

Når verdens beste kokker kjemper om en plass på pallen blir det naturlig nok et svært høyt nivå og små marginer som skiller. Mange hadde nok tro på at Filips bidrag ville sikre gullet, men denne gang var det altså Danmark som gikk seirende ut av den duellen. Men det er all grunn til å la seg imponere av den innsatsen Filip og hans team leverte i årets konkurranse. Vi må bare si oss enige med Harald Osa og Jimmy Øien som kommenterte livesendingen fra konkurransen:
– Dette er helt fantastisk! Målet er hver gang å sette Norge på pallen, og det har de klart igjen. Dette var et vinnerlag!

Godt team

På prisutdelingen uttrykte Filip stor glede og stolthet over den fantastiske reisen det har vært å være med Bocuse dOr, og han berømmet teamet sitt for innsatsen.
– Jeg er utrolig stolt av teamet og av alle som har støttet meg på veien mot finalen.

Konkurransemenyen

I årets konkurranse var oppgaven å presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. I tillegg sto også en såkalt fatrett bestående av breiflabb, blåskjell og kamskjell fra Skottland. Ved siden av disse råvarene hadde lagene med egne råvarer. Det norske lagets retter er inspirert av den norske vinteren. De har gjennom året sanket og samlet spesielle råvarer fra naturen, som er tatt med inn i vintersesongmenyen. Her er menyen laget presenterte for dommerne:

Oppgave 1, barnemeny: GRESSKAR LYKKELAND

LYKKELIGE HAGE
Gresskarplomme: Fylt med erter, aprikos og sitronverbena
Flaskegresskar: Nykokt med gule krydder
Erte- og sitrusbuljong: Urte- og blomsteroløje og grønn chili

GULLEGGET
Gresskarstaver: Lett kokt i brunet smør og gressløk
Fløyelsmyk Chawanmushi: Bønnestengelspirer og surdeigssmuler
«Peaso»: Smørsaus med erte-miso og seterrømme

VINTER I LYKKELAND
Minigresskar: Norsk kremost, fylt med gresskar, karamell, krokan og smellbonbon
Frostsprø grønne grener
Limonade: Klar tindved og kvede

Oppgave 2: Meny fat

NORWEGIAN WINTER TRADITIONS
Hel breiflabbstekt på spyd: Breiflabb, glasert med brunet smør og sort te, Hardangerfjord-eple og varme krydder
Vinterreddik: Sitrus, ferske urter og pepper-kosho
Rødbetdråpe: Rosenkål, solbær og pepperrot
Stekesjy: Med kamskjell og Vin Jaune
Kysttradisjoner på tvers av sesonger: Hvit aspargeskasserolle med rømme og blåskjell, Sortkål-gnocchi, preserverte belgfrukter og bygg, Blåskjellkrutonger, Hageurter

Vi gratulerer Filip August Bendi og hans team med en strålende innsats i Bocuse dOr!