En gresshoppe til begjær

+
I FNs 2013-rapport om insektspising blir det listet opp en rekke fordeler med insekter som kilde for protein, blant annet redusert klimaavtrykk ved produksjon.

Insekter som proteinkilde har lenge vært en snakkis. Nå har gründerne bak selskapet Future Protein Group Limited (FPGL) hentet inn 1,9 millioner Euro for ytterligere å sette insekter på den europeiske menyen.

Ikke bare eier FPGL det Thailand-baserte gresshoppeoppdrettsselskapet The Cricket Lab: et oppstartselskap som etter eget utsagn er verdens største på sitt område. I Tsjekkia finner vi ett annet FPGL-eid oppstartselskap, som går under navnet SENS Foods. Deres oppgave blir å markedsføre og selge produktene fra søsterselskapet i Thailand.

Sluttproduktet fra The Cricket Lab er proteinmel fra gresshopper. Det er dette som blir SENS Foods’ hovedprodukt, ved siden av glutenfrie produkter som eksempelvis peanøttsmør og kanelstenger, og linsebasert fusilli; alle produkter med gresshoppemel som proteinleverandør.

LES OGSÅ: Har du jernmangel? Spis gresshopper!

EU sier kanskje ja, eller nei

Enkelt blir det ikke. EUs direktiv for ny mat (EU Novel Food Regulation) definerer både hele insekter og insektdeler som ny mat. Ny mat er ifølge EU matvarer som mennesker ikke har spist i særlig grad før mai 1997. Ny mat må derfor gjennom en rigorøs prosess før en eventuell godkjenning kan gis.

LES OGSÅ: Hvor motiverte er vi for å spise insekter?

Inspirert av FN

Medgründer i FPGL, Radek Husek, sier til nettstedet Foodnavigator at SENS Foods ble utviklet etter inspirasjon fra FNs 2013-rapport om insektspising. I rapporten lister FNs organisasjon for ernæring og landbruk opp en rekke fordeler med insekter som kilde for protein; blant annet redusert klimaavtrykk ved produksjon.

LES OGSÅ: Dansk firma satser sterkt på insektlarver

LES OGSÅ: Skal gjøre insekter til en delikatesse

ANNONSE