Svensk vin skal erobre verden

I nabolandet Sverige finner vi rundt 200 vinprodusenter med produksjon basert på egendyrkede druer. Nå vil söta bror etablere seg på det internasjonale vinmarkedet.

– Det er på tide at svensk vin tar spranget fra friskt og vågalt entreprenørskap til håndverksproduksjon av høy kvalitet i verdensklasse, og for å gi bransjen et løft tror vi at en slik manifestasjon er akkurat det som trengs, mener Emma Serner, som leder bransjeorganisasjonen Sveriges Branschorganisation för Oenologi & Vitikultur, forkortet SBOV. Manifestasjonen hun snakker om går under navnet «The Swedish Wine Tasting 2024». Det hele startet 3. juni i år, med en nasjonal kvalifiseringsrunde i rådhuset i Stockholm. Her fikk alle landets produsenter mulighet til å stille med sine viner, og bli utsatt for dyktige sommelierers kritiske smakspaletter.

Internasjonal test i august

Vinene som kom best ut 3. juni får så mulighet til å bryne seg på internasjonal vin-elite på onsdag 28. august. Det hele skal foregå i superbilprodusenten Koenigseggs anlegg i Skåne, nærmere bestemt i Ängelholm. Plasseringen er ikke tilfeldig. Ikke på grunn av tusenvis av hestekrefter og to hjul i svingen, men på grunn av at åtte av 10 svenske viner produseres nettopp i Skåne.

I testen 28. august vil de svenske vinene – gjennom blindtester – måtte kjempe mot internasjonale viner i tilsvarende stiler og prisklasse.

Paris – California

Inspirasjonen til «The Swedish Wine Tasting» kommer – naturlig nok, kanskje – fra Frankrike, nærmere bestemt fra 1970-tallets Paris. Det var nemlig her, i 1976 under «The Paris Tasting», at amerikanske California-viner for første gang utklasset flere franske «originaler», til manges forundring og sikkert enkelte franskmenns forferdelse. 

Morofakta: Selv om Skåne er Sveriges vinland, er serveringsbransjen i området ganske dårlig på kunnskap om og servering av lokale viner. Dette håper arrangementet «The Swedish Wine Tasting 2024» å kunne gjøre noe med.

ANNONSE