Spiller det noen rolle hvilken form isbitene har?

Det korte svaret på dette spørsmålet er: ja. Faktisk endres hele drikkeopplevelsen avhengig av isbitenes form. Og her skal vi forklare hvorfor.

Det er fort gjort å tenke at isbiter er isbiter, men isbitene er en essensiell del av en cocktail. Faktisk kan det argumenteres for at isbiter er like viktig for cocktails som salt er for matlaging. Og da sier det seg selv at det ikke er likegyldig hvilken form isbitene har.

Knust, kuber eller kuler?

Isbitenes viktigste oppgave er selvsagt å holde drinken kald. Og selv om alle isbiter klarer å gjøre denne jobben, påvirker isbitenes form hvordan drinken avkjøles – nærmere bestemt hvor raskt den avkjøles og hvor mye vann som smelter i løpet av avkjølingsprosessen. Kort fortalt: Jo mindre isbitene er, jo større overflate har de, og jo mer is er i kontakt med drinken; og jo mer is som er i kontakt med drinken, jo raskere vil drinken avkjøles og jo mer is vil smelte.

Det betyr at knust is er perfekt for drinker som skal være så kalde som mulig, slik som for eksempel mai tai, Moscow mule og mint julep. Felles for disse drinkene er at de har kraftig smak, slik at de tåler at drinken vannes ut litt mer.

For de aller fleste drinker egner det seg imidlertid best med middels store kuber, typisk 2,5×2,5 cm. Det er også disse isbitene som egner seg best i shakeren, ettersom de sørger for at drinken blir kald uten at de smelter altfor mye.

Drikker du imidlertid noe du ikke ønsker at skal vannes ut, slik som en god whisky, er det best å bruke runde isbiter. Disse har nemlig mindre overflate enn firkantede isbiter, og bruker altså lengre tid på å smelte. Disse er også perfekte for drinker hvor brennevinet er i fokus, slik som negroni og old fashioned. 

Og husk – isbiter er ferskvare! Blir de liggende i fryseren for lenge, kan de trekke til seg usmaker. Dette er selvsagt noe man ønsker å unngå når man ellers i drinken bruker råvarer av høy kvalitet.

Se gjerne ASKO Servering for et stort utvalg isbiter!

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.