Skiens nyoverhalte storstue

Etter flere titalls millioner kroner med oppussing og rehabilitering byr Thon Hotel Høyers på en herlig miks av historiefortelling og moderne komfort. Pluss veldig god mat.

– Vi er stolte av kjøkkenet vårt. Det er en gjeng med skikkelig lojale og dyktige medarbeidere som virkelig leverer, hver eneste dag, sier hotelldirektør Christer L. Sørensen til SMAKmagasinet. Kanskje er det derfor at hotellkjøkkenet – i motsetning til flere andre aktører i bransjen – klarte å beholde alle medarbeiderne sine gjennom pandemien, tross permitteringer. – Nå er vi det eneste hotellet i byen med egen à la carte-restaurant. Madame Blom, som restauranten heter, er et populært møtested for gjester så vel som lokalbefolkning. 

Historien i veggene

Selv om Thon Hotel Høyers har blitt topp moderne, sitter historien likevel fast i veggene. For historie er det nok å ta av. Hotelldriften ble etablert helt tilbake i 1833, av en herre ved navn Christopher Albretsson Blom. Navnet Høyer kommer fra kjøpmann og bryggerieier Niels Høier, som kjøpte etablissementet av Christophers enke Gunhild 20 år etter. Den godeste Høier fortsatte hotelldriften etter en «fullværdig Reparation og Udbedring til Reissendes Bequemhed» – som han skrev i annonsen i lokalavisen Correspondenten. 

Ibsen og Gribb

At skiensdikteren Henrik Ibsen gjestet Høyers overrasker ingen. Men hotellet har også hatt andre kjendisopphold, av mer dramatisk kaliber. Mannen bak Oslo-detektivene Knut Gribb og Asbjørn Krag, forfatter og journalist Sven Elvestad – alias Stein Riverton – trakk nemlig sitt siste sukk akkurat her, i 1934. Elvestad hadde over flere år druknet sine gleder og sorger i «flytende medisin», og hadde nettopp fått sin dødsdom – grunnet «medisinens» mange bivirkninger. For å avslutte med stil dro Elvestad på pilegrimsreise til det britiske mandatområdet Palestina, for å besøke Jesu grav. Men han kom ikke lenger enn til Skien. Fordi båten fra Borgestad ble forsinket med ett døgn, tok Elvestad inn på Høyers for natten. Lite visste Elvestad at dette skulle bli hans siste.

Krim

– En viktig del av det vi selger i bransjen er jo nettopp fortellinger. Og selv om historien om Elvestad er ganske trist, så er den likevel en del av hotellets fortelling, fortsetter hotelldirektør Christer. – Elvestad var en av Europas mest leste forfattere, og en ener innen krimsjangeren. Så det føltes riktig å gi denne delen av historien vår ny oppmerksomhet. Det begynte med «påskekrim» i beste Agatha Christie-stil i 2013: et initiativ som senere utviklet seg til krimlitteraturfestivalen «Døden på Høyers», som har blitt en viktig «litteraturhappening» med store navn på plakaten.

Dype stoler

Thon Hotel Høyers viktigste gjestegrunnlag er forretningsreisende, siden telemarkshovedstaden Skien ligger så sentralt i industriregionen Grenland.
– Men ferie- og fritidsmarkedet er også viktig for oss. I tillegg er vi et naturlig sted å bruke i forbindelse med familiebegivenheter som bryllup og jubileer, legger Christer til.

Så neste gang du er i Grenland: Ta turen innom Skiens nyoverhalte storstue. Frokosten – som ble Twinings Best Breakfast-fylkesvinner i 2019 – er fremdeles like god, og oppussing til tross: chesterfieldmøblene er også på plass. Slik unner du deg en herlig miks av historie og komfort. 

Morofakta: 

Ryktene sier at Sven Elvestads gjenferd nå og da tar turen innom Høyers i Skien. Om gjenferdet har vært på besøk etter oppussingen vil ikke direktør Sørensen kommentere … 

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE