Aktuelle drikketrender: Blir sotol det neste store?

+
Sotol lages av planten ørkenskje som er i aspargesfamilien! Det finnes en rekke varianter av planten, og flere av disse brukes i spritproduksjonen.

Hva i all verden er sotol, spør du kanskje? Ikke så rart, for dette er på mange måter en nykommer – selv om dette brennevinet fra Mexico har en lang historie. I det amerikanske markedet spås sotol å bli like hot som tequila og mezcal. Men i motsetning til disse to er det ikke laget på agaveplanten, men ørkenplanten sotol. Det gir andre og spennende smaksopplevelser som skaper mange muligheter til å kreere nye cocktailopplevelser.

Men la oss skru klokken litt tilbake og se litt nærmere på tilblivelsen av sotol. Brennevinet dukket opp tidlig på 1920-tallet i de meksikanske provinsene Chihuahua, Durango og Coahuila. Det var rimeligere å fremstille enn mezcal og tequila. Sotol ble derfor regnet som et billig-brennevin som ble drukket av fattige landarbeidere. Det ble i tillegg ansett som en kilde til fyll og uvettig alkoholkonsum, og meksikanske myndigheter forsøkte etter hvert å begrense produksjonen ved innføringen av en rekke restriksjoner på produksjonen av denne brennevinstypen. På 1990-tallet ble de fleste av disse restriksjonene fjernet, og det førte til at flere brennerier begynte produksjon av sotol.

Ørkenskje

Sotol lages av planten ørkenskje som er i aspargesfamilien! Det finnes en rekke varianter av planten, og flere av disse brukes i spritproduksjonen. De ulike ørkenskjeplantene trives i flere ulike habitater, noe som også er med på å gi svært ulike smakskarakteristika på destillatet. Planter høstet i ørkenområder gir et betydelig innslag av harpiks i smaken, mens planter høstet i fuktigere områder får en mer floral aroma. Ørkenskjeplanter har etter hvert spredt seg fra Mexico til Arizona, Texas og New Mexico i USA, noe som har ført til at det er blitt en viss produksjon av sotol også her.

Oppvarming og røyking

Akkurat som med agaveplanten må roten av ørkenskjeplanten varmes for å frigjøre søtstoffene som brukes i spritproduksjonen. Men sistnevnte plante utsettes for mer røyk i denne prosessen, og trenger flere dager på å frigjøre den sukkerholdige saften i planten som benyttes i destilleringen. Når denne delen av produksjonen er ferdig, gjennomgår planten en gjæringsprosess. Når brenningen er gjennomført, tappes produktet på flaske og lagres ikke på fat slik som mange mezcal- og tequilavarianter.

Nysgjerrige forbrukere

Både mezcal og tequila har hatt en sterk økning i popularitet de siste årene. Derfor spås det også en økende interesse for beslektede brennevin som sotol. Det eksperimenteres også mye med å utnytte den store bredden i smaksvariasjoner som sotolplanter i ulike habitater gir. For mange dedikerte bartendere gir det inspirerende muligheter. Kanskje vil det etter hvert også gjøre at sotol blir å finne på norske barmenyer?

ANNONSE