Bedre lunsj fra robotkiosk?

Ville du byttet ut kantina med en robotkiosk? Hvis menyen ble større og maten billigere?

Robotiseringen av samfunnet vårt blir mer virkelig for hver dag, i bransje etter bransje. Også vår bransje vil oppleve økt robotisering. For eksempel er nå takeaway-maskinen Himalaya Go i Borre, som vi har skrevet om tidligere, i full drift til stormende jubel. Og på kjøkkenet bak nevnte satsing er det roboter som rører i sausene. Men vil robotkiosker kunne overta for landets kantiner? Og selv om de kanskje kan; vil vi det?

Lav pris og god smak

Det er det indiske, Singapore-baserte teknologiselskapet Xook som mener kantine-robotkiosker særlig kan tilfredsstille et spesielt marked: Kantiner i høykostland. Xook-sjef Raja Natarajan sier til det amerikanske bransjenettstedet The Spoon at i typiske høykostland – hvor både arbeidskraft og mat er kostbart – kan det bli stadig vanskeligere å samtidig kunne tilby tilstrekkelig meny- og smaksutvalg i kantina – til en levelig pris.

Billig og variert

Xooks første kioskmodell – som heter Xook Primus – skal kunne by på over 50 ulike retter – i form av både salater og hele måltider. Begge varianter settes sammen av roboten i løpet av et minutt eller tre, og serveres i skåler – eller «bowls» som noen ynder å kalle det.

Forretningsmodellen er å tilby bedrifter en Xook Primus kostnadsfritt, mot at Xook beholder fortjenesten fra måltidssalgene. Tanken er å først rulle ut konseptet i USA.

Robotkrøll

Ingen vet hvorvidt Xook vil lykkes. Allerede har lignende konsepter måttet kaste inn håndkleet. Den amerikanske matleveringstjenesten DoorDash kjøpte i fjor teknologibedriften Chowbotics, kjent for sin «salatrobot» Sally. I juli i år ble hele robotsatsingen gitt opp, selv om Door Dash sier at de fremdeles er dedikerte til teknisk innovasjon på området.

Robotkonkurranse

Dessuten er konkurransen på området ganske hard. For eksempel jobber det Los Angeles-baserte oppstartselskapet Nommi med en – om ikke utseendemessig så i hvert fall konseptmessig – lignende modell.

«Robokokk»

Et annet oppstartselskap, som kaller seg RoboEatz, har laget den kanskje mest spennende varianten av robotkjøkkenet. For dette er ikke bare en robot som setter sammen måltider basert på ferdiglagede ingredienser: Roboten til RoboEatz lager mat selv!

Eller i hvert fall nesten. Etter at du som kunde (eller gjest?) har bestilt det du vil ha via mobilappen, kaster «robokokken» seg over oppgaven. Ved hjelp av en roterende induksjonstrommel kan roboten både varme opp og steke maten. Rundt seg har roboten 110 ingredienser å leke seg med, og den skal etter sigende kunne servere 1000 måltider før ingrediensene må etterfylles. Selve kokkeleringen tar kun 30 sekunder, og etter matlagingen sørger roboten selv for både oppvask og rengjøring.

Bra eller dårlig?

Det oppleves ofte som litt skummelt når fremtid blir nåtid. Og vil vi egentlig at enda flere arbeidsplasser skal erstattes av maskiner? Det er et spørsmål som hver og en må ta stilling til. Og skal vi tenke positivt, så vil en robot eller tre på kjøkkenet kanskje kunne avhjelpe den skrikende mannskapsmangelen som bransjen opplever. Så kan heller maskinene ta seg av de repeterende, litt kjedelige oppgavene. Og overlate det gøyale og kreative til sine menneskelige kolleger.

ANNONSE