God flyt av utenlandske turister – men hvor lenge vil det vare?

+
Kiel-ferga Color Magic ankom Oslo 16. juli etter gjenåpningen av Norge. På kaia ble turistene møtt av flagg og velkomstbannere.

Åpningen av Norge 15. juli betydde svært mye for det norske reiselivet. Da kunne blant annet tyske turister komme hit uten å måtte sitte i karantene. Nå øker imidlertid smitten både i Norge og i mange andre land. Vil korona igjen sette en stopper for reiselivet?

Tyskere pleier vanligvis å utgjøre den største gruppen av turister i Norge, og storparten av dem kommer til Norge via Color Line. Rederiet har to cruiseskip som daglig seiler mellom Oslo og Kiel, og to «Superspeed»-ferger som seiler mellom Hirtshals i Danmark og Larvik/Kristiansand. Mange tyskere har sen sommerferie, og kan i utgangspunktet komme utover høsten. 

«Koronasikkert»?

Eline Skari, kommunikasjonsrådgiver i Color Line, opplyser om god flyt i fergetrafikken.

– I Color Line opplever vi at tyske, nederlandske og danske statsborgere ser på Norge som et «koronasikkert» land å feriere i, sier hun til SMAKmagasinet.

Det har imidlertid vært økt smitte i Nederland og på Sjælland og Midtjylland i Danmark den siste tiden, og fra og med midnatt natt til lørdag 15. august er disse områdene «røde». Det betyr at du må i karantene når du kommer til Norge fra et av disse. Regjeringen fraråder samtidig alle unødvendige reiser til utlandet, og signaliserer dette ved at alle land som tidligere var «grønne», nå er blitt «gule». Dette gjelder bl.a. for Tyskland. 

For det norske reiselivet blir det altså svært avgjørende hvordan smittesituasjonen og reiserestriksjonene utvikler seg fremover. 

God flyt foreløpig

– Generelt ligger antall reisende på selskapets SuperSpeed-ferger likt med fjoråret når det gjelder tyske gjester, og gledelig og overraskende er det at vi i år har flere danske reisende til Norge enn noen gang tidligere. Det er med på å gi en god flyt av utenlandske gjester til Norge denne sesongen. Dette er positivt for den norske reiselivsbransjen som helhet, sier Skari.

På grunn av smitteverntiltak reiser Color Line med begrenset kapasitet på alle seilinger, og har derfor en generell nedgang i antall reisende. 

Verifisert smittevern på Color Line

14. juli mottok Color Line en DNV GL-verifisering av smittevern. Selskapet er det første i Norge til å motta denne. Verifiseringen er gitt for Color Lines systemer knyttet til håndtering av smittevern om bord på skipene og på terminalene.

– Verifiseringen viser at Color Lines skip er trygge og at selskapet har etablert gode systemer for smittevern både av hensyn til passasjerene og de ansatte om bord, sier Anette Aaser-Stene, Compliance officer i Color Line i en pressemelding.

2,2 millioner tyskere vil til Norge

En undersøkelse av Epinion og Gyger på oppdrag fra Innovasjon Norge gir innblikk i tyskernes forventninger til årets sommerferie. Ifølge undersøkelsen, som ble gjennomført i perioden 29.6–5.7, har hele 2,2 millioner tyskere planer om eller vurderer å reise til Norge i sommer. Norge står høyere på tyskernes ønskeliste enn Danmark og Nederland, og det er nesten like mange tyskere som vil til Norge som til Frankrike og Spania. 

Legger igjen mye penger

– Vi kan først som sist slå hull på minst et par myter om tyske turister i Norge. At mange reiser hit med bobil er sant, men det er også et faktum at i 2019 var det tyske turister som, etter nordmenn, la igjen mest penger til norsk reiseliv. De er like interessert i by- og kulturliv som i natur – og vi ser en økning i antall førstegangsbesøkende fra Tyskland, sier Reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge i en pressemelding.

Ifølge Finansavisen brukte tyske turister 2,3 milliarder kroner på reiser til Norge i 2018. Tyskerne skiller seg ut ved at de overnattet forholdsvis mange netter i Norge per reise. De siste årene har Norge hatt over en million tyske overnattinger i perioden mai til og med august, ifølge SSB. Den gjennomsnittlige tyske turisten tilbrakte 8,5 netter på sin reise til Norge, viser tall fra Eurostat fra 2017

Vestlandet var den den mest populære destinasjonen for tyskerne, med flest overnattinger i henholdsvis Hordaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. 

ANNONSE