Står vi i fare for å miste ramsløken?

+
Ramsløkpesto er en delikatesse som stadig flere får sansen for. Det fører igjen til et økende press på bestanden. Nå maner Statens naturoppsyn til moderasjon i sankingen av planten.

På smakmagasinet.no har vi flere ganger hatt saker om de fantastiske mulighetene vi alle har til å høste velsmakende og gode råvarer fra naturen i form av både planter, urter, fisk og skjell. Matauk er bra, og har lang tradisjon i Norge. I tillegg gir det en fin naturopplevelse. Men alt med måte, advarer nå Statens naturoppsyn.

Akkurat i øyeblikket gjelder dette spesielt ramsløk. Det er ikke lenge siden vi oppfordret våre lesere til å komme seg ut og høste denne smakfulle planten. Nå er det altså på sin plass å mane til moderasjon i sankingen.

Ødeleggende popularitet

På vårens første tur til vårt faste ramsløksted, fikk vi en indikasjon på ramsløkens økende popularitet. I fjor var vi alene i dette området. Denne gang sto det parkert seks biler i nærheten. En rask tur innom stedet en uke senere, bekreftet at mange har oppdaget denne forekomsten. Det var stort sett bare stilker tilbake. Det er akkurat det som er problemet, mener Statens naturoppsyn.

Sanking av denne planten har i enkelte verneområder blitt et problem, skriver Fylkesmannen i Viken i en pressemelding.

Ofte i naturreservater

Ramsløk trives godt i skyggefulle bar- og løvskoger, og du finner planten i lavlandet fra Østfold og opp til Trøndelag. Mange av de registrerte forekomstene ligger i naturreservater. Dette innebærer at plukking av ramsløk ikke er lov. 

Flere steder på Østlandet er bestanden nå hardt truet, selv om den befinner seg i et verneområde, skriver fylkesmannen.

Nyttig app

De fleste som sanker ramsløk i verneområder, er nok ikke klar over at dette er ulovlig, enten fordi de ikke vet at de befinner seg i et verneområde, eller fordi de ikke kjenner til vernebestemmelser.

For å finne ut om du befinner deg i et verneområde, kan du laste ned mobilappen Miljøstatus kart. Her finner du detaljert informasjon om verneområdene, samt gjeldende vernebestemmelser.

I egen hage

Er du veldig glad i ramsløk, kan det også være et alternativ å plante den i egen hage. Den selges på flere hagesentre.

Meld deg på SMAKmagasinets nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på relevant bransjestoff.

ANNONSE