Alle hjerters vaffeldag 25. mars

+
Tradisjonen med å feire vaffeldagen har vi hentet fra Sverige. Vaffeldagen har fått fotfeste rundt om i verden, selv om det ikke er den samme type vaffelen som blir servert overalt.

25. mars feires vaffeldagen – og ja, vi elsker vafler i Norge!

Hvorfor ikke lage en hyggelig stund med vafler hjemme i dag, kanskje i godt selskap med familie eller venner via telefon eller annen kommunikasjonskanal? Hjertemønsteret er for øvrig et fint symbol i disse koronatider, som er preget av omtanke og samhold – på tross av avstanden.

Vafler gir mange variasjonsmuligheter, du kan lage alt fra grove frokost- og middagsvafler til søte dessertvafler.

Melk, yoghurt, kvarg, syrnet melk eller rømme med kort holdbarhet kan fint brukes til deilige restevafler. Unngå matsvinn, og lag vaffelhjerter av det du har i kjøleskapet.

Vafler verden rundt

Det er ikke bare i Norge vafler er populært, vaffeldagen har fått fotfeste rundt om i verden. Det er riktignok ikke den samme type vaffelen som blir servert overalt. Mens vi i Norden nyter den tynne, hjerteformede varianten, er for eksempel den tykke, firkantede belgiske vaffelen vanligst i USA.

Hva minner rutene deg om?

Det vites ikke med sikkerhet når det ble vanlig å spise vafler i Norge, men vi har i hvert fall spist vafler siden Hansa-tiden. Vaffelen kom nemlig til Norge fra Tyskland, og navnet vaffel er da også utledet av det tyske ordet «Wabe», som betyr «vokskake i bikube».

Neste gang du ser en vaffel, kan du tenke på at rutemønsteret kan minne om voksplatene i bikuber.

Så ofte spiser vi vafler

At nordmenn liker vafler, er det ingen tvil om. Men hvor stor er egentlig kjærligheten til vaffelen? Det kan forbruket fortelle oss noe om.

Ifølge måltidsforsker Annechen Bahr Bugge spiser fem prosent av befolkningen vafler én til to ganger i uka, og hele 47 prosent spiser vafler minimum én gang i måneden. 

Pølse i vaffel og andre spesialiteter

Ellers viser statistikken at eldre spiser vafler oftere enn yngre, og at Oslo-folk spiser færre vafler enn folk ellers i landet. De største vaffelelskerne finner vi i Møre og Romsdal og i Trøndeleg. Vi finner for øvrig ulike vaffelspesialiteter rundt om i landet.

I Østfold er det ikke uvanlig å spise pølse i vaffel, i Bodø kan du få vaffel med egg og kaviar, og i Gudbrandsdalen kan du komme over vafler stekt med sjokoladebiter og toppet med softis – for å nevne noe.

Les også: Vaffel med gris på kaffebaren

Vaffeldagen har svensk opphav

Tradisjonen med å feire vaffeldagen har vi hentet fra Sverige. 25. mars fikk jomfru Maria budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesus-barnet. Dagen ble feiret med kakespising i både Norge og Sverige i mange år, før det etter hvert ble vanlig å spise vafler.

Dette henger også sammen med at hønene begynte å legge egg igjen etter vinteren rundt denne tiden. Dermed ble det igjen stor tilgang på råvaren. 

Lag restevafler

1 porsjon gir 12 plater

  • 4 dl melk eller syrnet melk
  • 2 dl lettrømme, yoghurt eller kvarg
  • 4 egg
  • 6 dl hvetemel
  • 1 ss vaniljesukker
  • 1 dl sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 100 g meierismør
  1. Bland alle ingrediensene, bortsett fra smør, til en jevn røre. La den svelle i minst en halv time.
  2. Smelt smøret, og rør det inn.
  3. Stek vaflene. Server dem varme med syltetøy og en klatt rømme, eller en skive brunost.

Ønsker du sunnere vafler?

Grove vafler lager du ved å erstatte deler av hvetemelet med sammalt hvetemel eller havregryn. Dropp sukkeret i røren, og bruk proteinrike og magre meieriprodukter som kvarg eller cottage cheese.

Grove vafler med havregryn smaker nydelig med ost og skinke, eller med brunost og litt syltetøy. På Melk.no finner du en god grunnoppskrift på grove vafler.

Dette kan du bruke i vaffelrøren 

  • Melk og syrnet melk som har gått ut på dato, men som fortsatt lukter og smaker helt fint.
  • Fløte som du ikke får brukt opp. Fløte gir fyldige luksusvafler når du har behov for noe ekstra godt. Fløterester kan dessuten fryses i isbitposer, og siden brukes i saus.
  • Rømme, cottage cheese, yoghurt og kvarg. Putter du noen av disse i røren, kan du erstatte litt av melken som står i en vanlig vaffeloppskrift.
  • Grøtrester! Både havregrøt og annen grøt egner seg godt sammen med litt melk i en vaffelrøre.
  • Vaniljesaus eller rester av iskrem. Lager du deilige vafler av disse restene kan du droppe sukkeret i røren.
  • Sjokolademelk. Enten du skal bruke opp rester eller bare lage en spennende variant, gir kakaoen god smak.
  • Revne grønnsaker! Har du prøvd å rive en gulrot eller et eple, og tilsette vaffelrøren? Ikke kast gammel frukt eller grønnsaker, riv det og bruk det i røren.
  • Modne bananer. Gi de brune bananene nytt liv ved å mose dem og tilsette i vaffelrøren. Dropp sukkeret, og la bananen være søtningen.
ANNONSE