Skodda klamrer seg fast til de taggete Sunnmørs-alpene som omgir Hotel Union Øye den dagen vi besøker dette ærverdige hotellet, innerst i Norangsfjorden – en sidearm til Hjørundfjorden på Sunnmøre.
Men regn, blåst og skodde klarer ikke å dempe inntrykket av den mektige naturen som har gjort den lille bygda Øye til en skattet turistperle i mer enn 120 år. Fra 1891 har Hotel Union Øye vært en hjørnesten i reiselivsnæringen på stedet, og både konger og keisere har vært skattede gjester – sammen med hærskarer av andre som har vært på jakt etter spektakulære naturopplevelser i området. Lakselorder og tindebestigere var tidlig ute, og laksefiskere og topp-entusiaster er fortsatt ivrige gjester. Men nå er også nye opplevelsesnisjer med på å gi fornyet interesse for det unike reiselivsproduktet som hotellet tilbyr.
Historiefortelling og sang
Vel plassert i Biedemeier-inspirerte plysjmøbler i en av hotellets salonger, møter vi hotelldirektør Mariann Øye Mork til en prat om hotellet og om reiselivets muligheter på Sunnmøre. Hun har trått sine barnesko her, og allerede 5 år gammel var hun en dreven serviett-bretter og ivrig hjelper i oppvasken. – Du kan si jeg har gått gradene, og for min del har det aldri vært tvil om at det er hotelldrift og reiseliv jeg skulle drive med, sier Mariann.
Ved siden av praktisk erfaring med det å jobbe på hotell, har hun også en solid formell kompetanse med en Bachelor-grad i økonomi og ledelse, og en i hotell-administrasjon fra hotellfagskolen i Stavanger.
– I 2008 var jeg ferdig med studiene. Da reiste jeg hjem til Øye og begynte som hotell-direktør. Det er en kjempespennende jobb som gir meg mye. Dette er et personlig drevet hotell hvor vertskapsfunksjonen betyr veldig mye – både i forhold til å gi gjestene en god opplevelse og ikke minst i forhold til å formidle den unike historien vi har. Sånn sett er det å være en historieforteller en sentral del av jobben som hotelldirektør, forteller Mariann.
Hun har for øvrig alltid vært glad i sang og musikk, og gikk musikklinjen på videregående. – Det ga meg en god bakgrunn for å bruke sang og musikk i formidlingen vår, og sang- og musikkinnslag vil du ofte oppleve som gjest hos oss.
Spøkelseshotellet
– Så er det vel også mange som vil høre historien om spøkelset på det blå rommet…
– Den historien hører med! Og det er en historie som gir grunnlag for mange spekulasjoner! Men hotellet rommer så mange anekdoter, og akkurat dette er jo en av de tingene som gjør oss til et helt spesielt reisemål. Det er på en og samme tid både positivt og utfordrende. Positivt fordi «alle» har hørt om spøkelset på hotellet, og utfordrende fordi det krever mye å holde et slikt sted ved like – ikke minst økonomisk.
Flott utvikling
– Hvordan får man markedsført hotellet, og hvilke kanaler benytter man seg av for å trekke til seg gjester?
– Vi har i hovedsak norske gjester – noe vi er veldig glade for! Nordmenn står for mer enn 90 % av belegget, og det kommer vel av at mange kjenner vår historie. Og nordmenn er fine gjester å ha! Vi unner oss jo litt ekstra når vi er på tur, smiler Mariann.
– Det er et mål for oss å få enda flere gjester til å bruke våre egne bookingsider. Det gir best økonomi. Men vi er også avhengig av søkemotorer som booking.com.
– Hvordan har utviklingen vært hittil i år?
– Den har vært helt fantastisk! I fjor hadde vi en omsetning på rundt 12 millioner. Hittil i år ligger vi 1,5 millioner foran den samlede fjorårsomsetningen.
– Hva er forklaringen på det?
– Den er sammensatt. Dels har svak kronekurs fått flere nordmenn til å feriere i eget land, og dels har vi også hatt flere utledninger på besøk. I tillegg har filmer som «Bølgen» og ulike youtube-snutter bidratt til å gjøre folk nysgjerrige på Sunnmørs-alpene. Det merker vi i form av at enda flere ønsker å gå i fjellene her, og de siste årene har vi også hatt et betydelig oppsving i ski-turismen. Off-pist-kjøring fra høye tinder og ned til fjordarmene er jo spektakulært, og på nettet legges det stadig ut filmer som folk har tatt opp med gopro-kamera. På mange måter kan du si vi har fått et helt nytt reiselivsprodukt, og potensialet her er stort!
Juleselskap
– En utfordring for et hotell som dette er vel å få opp belegget utenom høysesongene? Hva gjør dere i den sammenheng?
– Vi merker resultater av satsingen på toppturer på ski. Det har bidratt til å forlenge sesongen vår. Derfor vil vi satse enda sterkere på dette i tiden fremover, noe jeg tror vil gi god uttelling. Ellers jobber vi kontinuerlig med å tilby ulike arrangementer – for eksempel knyttet til mat og drikke – som kan friste gjester til å besøke oss utenom høysesongene. Det produseres jo mange gode råvarer i nærområdet vårt. Bl.a. får du lokalt øl fra Trollbryggeriet, og spesialøl som dette er populært.
Vi har også en målsetting om å øke trafikken ved juletider – ikke ved å kjøre de tradisjonelle julebordene, men gjennom å arrangere juleselskap. Vi har jo en fantastisk ramme for det, sier Mariann.
– Vi ønsker å gjenskape rammen om det hyggelige juleselskapet som mange har så gode minner til. Jeg er veldig spent på å se responsen på dette, forteller Mariann.
Service og opplevelser
– Reiselivsnæringen får stadig større betydning, og vies også større interesse nasjonalt. Hva bør man etter din mening gjøre for å skape et enda bedre reiselivsprodukt?
– Vi kan og må bli enda bedre på service! Vi må ikke glemme å smile! I den sammenheng tror jeg det er mye å hente på å bli enda mer bevisste på vertskapsfunksjonen vår. Hos oss er det et mål at alle gjester skal føle det som om de er på besøk hos noen, og at de er gjester hos et vertskap som er opptatt av deres ve og vel. I tillegg må vi hele tiden sørge for å utvikle reiselivsproduktet vårt. Vi må kunne tilby guider som gjør at gjestene får tilgang til naturopplevelsene som ligger der. Videre mener jeg det også er helt avgjørende at man har en opplæring som bidrar til eierskap i den virksomheten man jobber. For oss er det helt avgjørende at de som jobber her kjenner stedets historie og kan bidra til at gjestene får den helt unike opplevelsen de er på jakt etter. Dette muliggjør gode opplevelser tilpasset den enkelte gjests forventninger, sier Mariann Øye Mork og forsvinner inn på kjøkkenet. I spisesalen er en busslast forventningsfulle amerikanere klare til å bli servert steinbitfilet og hjemmelaget dessert.