Helt ville matskatter
Villbrygg ble «Årets produsent» under Matprisen 2025 for sine alkoholfrie drikkevarer laget av råvarer som ellers ikke ville blitt brukt – ville vekster fra norsk natur. Flere av drikkene passer dessuten til julemiddagen.
Villbrygg ble etablert i 2018 med en visjon om å skape en ny kategori drikkevarer med fokus på økologiske ingredienser og ville vekster fra norsk natur.
– Vi brenner for å gjøre det lettere for folk å ta gode valg. Å ta vare på seg selv og naturen henger sammen. Men det fornuftige valget er ikke alltid det mest spennende. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Vanessa Krogh, daglig leder og gründer av Villbrygg.
I fjor vant Villbrygg Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Oslo fra Landbruks- og matdepartementet. Nå har bedriften også vunnet Matprisen 2025.
Tilbake til det ville
Da de startet opp, plukket de ville vekster selv og eksperimenterte hjemme med fermentering og drikkeproduksjon.
– Vi så et stort potensial i de ville, næringsrike vekstene som finnes i store mengder, men som ikke blir brukt. I tillegg gir de fantastiske smaker uten kunstige tilsetningsstoffer. Det var ikke mulig å kjøpe slike ingredienser, så vi har bygget en forsyningskjede med norske ville vekster der vi planlegger hva som skal sankes og dyrkes for oss direkte med sankere og bønder. Plantene høstes og tørkes før de leveres til oss, sier hun.
Krogh, 34 år, har bakgrunn fra norsk og internasjonal restaurantbransje.
– Vi startet da vi var unge. Medgründer Cornelia Øiestad var kokk og nyttevekstkyndig. Hun gikk dessverre bort i september. Vi søkte oss begge mot mat og drikke, forteller Krogh.
I dag består selskapet av seks personer, og snart kommer to til.
– Vi er i god vekst og har et solid team, med kontor i Oslo.
Passer til julemat
Villbrygg er en del av ASKO Serverings Matskatt-sortiment.
– «Skog» liker vi godt, laget av granskudd. Drikken er næringsrik, med sitrus- og kvae-noter. Den er kombinert med ryllik, en aromatisk vill vekst brukt som krydder eller som alternativ til humle i ølbrygging. Ryllik er også brukt i urtemedisin, slik som flere av plantene vi benytter. Disse plantene har vært kjent i tusenvis av år for sine egenskaper, men kunnskapen har gått noe tapt. «Skog» er en frisk og allsidig drikk som passer godt til spekemat, pinnekjøtt og rakfisk. «Fjell» har julete preg med tyttebær, rosmarin og bjørkeblader som gir tanniner, struktur og noter av te, forklarer hun.
Alle de fem drikkevarene er laget for å passe godt til mat – et stykke norsk natur på flaske der duftene er viktige for smakskompleksiteten. Etikettene gir assosiasjoner til smaken.
– De er ikke søte, og de kompletterer maten. Man skal kunne drikke dem som man drikker vin. Villbrygg kan også nytes alene, som aperitiff eller som festdrikk.
Ugress på Michelin-kartet
De nøye kuraterte drikkene har fått oppmerksomhet også utenlands. Laget av «ugress», men over 50 Michelin-restauranter på verdensbasis har like fullt Villbrygg på drikkemenyen. I Østerrike er store navn Steirereck og Mraz & Sohn. I USA har Aska i NYC, en av Nord-Amerikas 50 beste restauranter, Villbrygg på drikkekartet.
– Vi er representert i ni land, hovedsakelig i Europa og USA. Det er helt fantastisk, vi som startet fra ingenting er nå i flere land. Etterspørselen er stor, men vi har ennå ikke gjort alt for å nå den. Når vi først er på fancy restauranter, sprer ordet seg. For kokker er det et stort pluss at det ligger mye historie, håndverk og nordisk urkultur bak. Smaker man ikke er så vant med. De skiller seg ut i det globale markedet. Særlig innen alkoholfritt har Villbrygg markert seg som en av de beste i Skandinavia. Det får jeg stadig tilbakemeldinger om.
Eiet av folket
Villbrygg er finansiert gjennom folkefinansiering.
– Vi har over 3000 småinvestorer, alle i Norge. Det er dødskult å være eid av folk. Da er vi mer tro mot det vi brenner for. Vi ønsker å være en positiv påvirkningskraft og skape både miljømessig og sosial verdi. Har man en tydelig visjon og et brennende engasjement, anbefaler jeg folkefinansiering. Det gir en styrke å være del av et større fellesskap med fantastiske ambassadører over hele landet. At vi har klart å hente så mye kapital har vært helt avgjørende for oss som startet som studenter. Vi jobbet flere år uten lønn. Skal man bygge noe med fysiske produkter av høy kvalitet over tid, krever det nettopp kapital. Nå er vi lønnsomme, har kunnet ansette flere og investerer i varelager og utvikling. Jeg kan til og med ha fritid. Nå opplever vi medvind, og derfor er det ekstra gøy med anerkjennelsen som «Årets produsent», avslutter Krogh.
Matskatter fra Villbrygg er tilgjengelige på askoservering.no.