Norsk Siderfestival 2025: Hardanger sender verdens beste sider til Bergen

I morgen braker det løs. Hele 26 norske produsenter av kvalitetsdrikke møter på Festplassen i Bergen, der Norsk Siderfestival feires fra fredag 5. til lørdag 6. september, sammen med Bergen Matfestival – som fyller 25 år i år.

Blant deltagerne finner du Bleie Gard fra Nå i Hardanger.
– Nå henger eplene glinsende røde i trærne, og både Gravensten og Summerred er snart klare for høsting. Og midt oppi alt dette her kaller bergenserne oss til byen, for nå er det festival. Selvfølgelig må vi ta turen innover, sier Olav Bleie til SMAKmagasinet. Hele 25 deltagere følger Alde sitt eksempel og drar til Vestlandshovedstaden til helgen for å feire norsk kvalitetssider.

Verdens beste sider fra Hardanger

I mai i år ble Alde Siders klassiske sidervariant – laget på en blanding av Summerred-, Discovery- og Gravensteinepler – kåret til verdens beste (!) i sitt slag under Great Lakes International Cider and Perry Competition (GLINTCAP) i Grand Rapids, Michigan, USA. Nå sender Alde-gjengen den samme sideren til Bergen og Norsk Siderfestival 2025.

Bergen Matfestival 25 år – Vestlandet på ett fat

5.–6. september feires jubileet med en folkefest som samler alt fra hav, fjell og fjord midt på Festplassen. Publikum kan møte over 100 produsenter og bli med på et rikholdig kursprogram ledet av noen av landets fremste kokker og sommelierer.

Ung Matfest – en investering i fremtiden

Festivalen legger i år ekstra vekt på barn og unge. På UNG Matfest får de yngste lære å lage enkle retter fra bunnen, dissekere fisk og bli kjent med lokale råvarer – alt under kyndig veiledning fra kokker og produsenter som brenner for å dele matglede og kunnskap. Gjennom matquiz, aktiviteter og lek tilrettelegges det for å inspirere en ny generasjon matelskere og kanskje morgendagens kokker.

Med sjømatkonkurransen for ungdom, hvor talenter får vise seg frem med støtte fra Michelin-kokker, knyttes festivalens tradisjonelle styrke til fremtidens behov. Samtidig får publikum oppleve både Colonialens signaturretter i Smak & Prat, Ørjan Johannessens ørretfinesser og Christopher Haatufts skalldyrfest.

Jubileumsfestivalen blir med andre ord en matfest for alle generasjoner.

ANNONSE